Generalul Wesley Clark: Dacă apărarea Ucrainei se prăbușește, armata rusă va ajunge la granițele NATO și nu se va opri acolo

0 92

Într-o conferință organizată de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), Wesley Clark, fost comandant al Forțelor Aliate din Europa a vorbit despre ce a făcut bine și ce a făcut prost America în privința gestionării războiului din Ucraina care a împlinit doi ani și avertizat că dacă apărarea Ucrainei se prăbușește, armata rusă va ajunge la granițele NATO și nu se va opri acolo.

Ei bine, să începem prin a ne întoarce la început. Nu l-am tratat niciodată pe Putin în mod corect. Nu l-am tratat cum trebuie în timpul celei de-a doua administrații Bush, deoarece, în mod clar, nu este creștin și nu apără cu adevărat valori creștine, în ciuda faptului că a purtat o cruce atunci când s-a întâlnit cu președintele Bush. Nu l-am abordat în mod corect după ce a invadat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice din 2008. Nu l-am tratat cum trebuie cu resetarea din timpul administrației Obama. Nu l-am tratat corect atunci când l-am invitat în Siria. Și nu am înțeles ce făcea în Ucraina în 2013 și ’14.

”Nu am reformat niciodată cu adevărat Uniunea Sovietică după ce aceasta s-a prăbușit. Aceiași oameni s-au rebranduit ca parlamentari. Mulți dintre ei erau din KGB. Trecuseră printr-o școală KGB. Cartea «Oamenii lui Putin» prezintă toate acestea foarte clar. Noi nu am înțeles cu adevărat la vremea respectivă. Am trimis câțiva economiști de la școala din Chicago acolo și am spus: „Oh, scăpați de aceste industrii de stat. Am creat oligarhi“, spune generalul american în rezervă.

„Președintele Clinton credea că are o relație excelentă cu Boris Elțîn, dar chiar și Elțîn i-a spus: Nu vrem ca NATO să se extindă. Iar oamenii din Europa de Est au înțeles foarte bine acest lucru. Ministrul de externe al Bulgariei mi-a spus în 1997: «Uite, astăzi, Rusia este slabă. Într-o zi, va fi din nou puternică. Se vor întoarce, iar înainte de acel moment trebuie să fim în NATO.» Ei înțeleg dorința imperialistă a Rusiei. Și a fost încurajată și hrănită de – de Partidul Comunist chiar mai mult decât au făcut-o țarii. Și astfel, Putin este moștenitorul acestuia – mai mult decât atât; el este în totalitate apostolul acestuia.

În 1999 consilierul polonez pe probleme de securitate națională mi-a spus: Vom avea mari probleme cu Putin. El încearcă să recreeze Uniunea Sovietică. Și mi-a dat câteva exemple pe care le văzuseră deja.

Putin nu gândește ca noi. El este un agent al serviciilor de informații care este pătruns de un zel mesianic de a restabili măreția Uniunii Sovietice. El a spus acest lucru în 2007. Ar fi trebuit să-l credem pe cuvânt“, s-a convins fostul comandant al Forțelor Aliate din Europa.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata