Geoană, despre Consiliul NATO-Rusia: Nu am anticipat şi nu am asistat din partea Moscovei la vreun element de surpriză

0 158

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat miercuri, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, că Alianţa nu a anticipat şi nu a asistat la vreun element de surpriză din partea delegaţiei Moscovei la discuţiile de peste patru ore, dar apreciază că întâlnirea a fost totuşi un lucru pozitiv şi discuţiile trebuie continuate.

Întrebat în cadrul unui briefing online cu jurnalişti români dacă i s-a părut că partea rusă este într-adevăr dispusă să negocieze, Geoană a afirmat că „în mod evident partea rusă a rămas astăzi (miercuri – n.r.) pe partea de scenariu şi de talking points pe care le-a avut şi înainte de întâlnirea cu noi. Deci nu am anticipat şi nu am asistat la vreun element de surpriză în această direcţie”.

Secretarul general adjunct al NATO susţine însă că întâlnirea a fost un lucru pozitiv.

„Faptul că am avut de ambele părţi răbdarea şi deschiderea să ascultăm poziţiile fiecăruia este un lucru pozitiv. Faptul că noi am propus continuarea acestui dialog este un lucru pozitiv. Rămâne ca Federaţia Rusă să analizeze aceste discuţii, probabil că aşteaptă şi încheierea acestei suite de întâlniri – Geneva, Bruxelles şi Viena, mâine (joi – n.r.), la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) – pentru a putea lua o decizie. Noi sperăm şi încurajăm Federaţia Rusă să continuăm acest dialog, pentru că, cu cât situaţia este mai complicată, cu atât nevoia de dialog este mai mare”, a spus Mircea Geoană.

(…)

„NATO nu a avut o prezenţă militară pe teritoriul noilor aliaţi admişi după 1997, până în 2014, când Rusia a ocupat ilegal şi anexat Crimeea 

Întrebat dacă şi România a cerut, ca Estonia, o întărire a prezenţei NATO în ţara noastră, Geoană a spus că „aliaţii din flancul estic au în continuare un interes legitim pentru a putea vedea întărită dimensiunea de apărare şi descurajare”.

El a spus că acest lucru este în atenţia Alianţei „şi la Marea Neagră, şi în zona Baltică dar în acelaşi timp vrem să dăm mereu o şansă dialogului şi sperăm ca acest dialog de astăzi cu Federaţia Rusă să nu fie doar un eveniment singular, ci să permită o evoluţie şi discuţii care să ducă la rezultate concrete”, potrivit Agerpres.

El a adăugat că politica NATO faţă de Federaţia Rusă este extrem de clară şi reuniunea Consiliului NATO-Rusia a fost expresia unei dimensiuni a acestei relaţii – dialogul.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata