Germania este pregătită să își reia prezenţa diplomatică de la Kabul dacă talibanii îndeplinesc anumite condiţii, a spus joi ministrul afacerilor externe, Heiko Maas.

„Vrem să vedem un guvern incluziv (la Kabul), respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi a drepturilor femeilor. Iar Afganistanul nu trebuie de devină din nou un teren fertil pentru terorismul internaţional”, a declarat Maas presei în Slovenia, unde s-a întâlnit cu omologii săi din UE pentru a discuta despre situaţia din Afganistan în urma încetării misiunii internaţionale şi a preluării puterii de către talibani în această ţară.

„Dacă sunt îndeplinite aceste condiţii, iar situaţia privind securitatea o va permite, suntem pregătiţi să ne reluăm prezenţa diplomatică la Kabul”, a spus el.

Spre deosebire de Rusia şi China, UE şi majoritatea ţărilor occidentale şi-au închis ambasadele de la Kabul, reducându-şi astfel oportunităţile de a influenţa direct orice nou guvern afgan.

Reuniunea miniştrilor de externe a survenit după o întâlnire a miniştrilor apărării din UE, care au discutat anterior în cursul zilei de joi despre mijloacele de a preveni ca astfel de crize să scape de sub control în viitor.

„Există o nouă realitate în Afganistan, indiferent dacă ne place sau nu. Nu avem timp să ne lingem rănile. Dacă UE are de jucat un rol, ceea ce ar trebui să facă, trebuie să acţionăm rapid şi să găsim imediat o poziţie comună în privinţa Afganistanului”, a declarat Maas.

Sursa: https://www.agerpres.ro