Grupul criminal al oligarhului fugar Ilan Șor continuă acțiunile contra președintelui Maia Sandu, încearcă să creeze aparența că este primit la Bruxelles și că în capitala Uniunii Europene ar exista nemulțumiri față de guvernarea PAS. Astfel, pe 19 decembrie, bașkanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde va susține o conferință de presă despre ”îngrijorările profunde față de acțiunile președintelui Maia Sandu și a partidului de guvernământ PAS”. Totuși, Guțul nu are programată nicio întâlnire cu vreun oficial european, practic ducându-se la Bruxelles pentru a acuza actuala putere și a prezenta Găgăuzia ca pe un teritoriu al cărui structură etnică este diferită de restul R. Moldova. Evenimentul reprezintă o acțiune externă realizată cu sprijinul Rusiei, prin care se încearcă nu doar compromiterea președintelui Maia Sandu, ci și compromiterea parcursului European al R. Moldova.

Sursele Deschide.MD de la Bruxelles ne-au informat că vizita Evgheniei Guțul va avea loc în baza unei invitații, expediate pe 6 decembrie de Centrul pentru Studiul Democrației Europene. Astfel, aceasta urmează să plece în capitala Belgiei cu o delegație formată din șeful Direcției generale relații externe a UTA Găgăuzia, Anastasia Ciolac, consilierul pentru politică externă al bașkanului, Maria Albot, și consilierul pentru relațiile cu autoritățile publice, Iurie Cuznețov.

Deși se dorește crearea impresiei că această delegație reprezintă Găgăuzia, aceasta, de fapt, îl reprezintă pe oligarhul fugar Ilan Șor. Asta pentru că, cu excepția Anastasiei Ciolac, toți sunt membri ai grupului Șor.

De exemplu, Maria Albot gestionează activitatea Fondului ”Miron Shor”. În 2019, ea a ajuns deputat în Parlament, fiind a patra pe lista Partidului ”ȘOR” (scos în afara legii printr-o decizie a Curții Constituționale din 19 iunie), însă și-a depus mandatul câteva luni mai târziu, după ce Veaceslav Platon a dezvăluit că de partea juridică a furtului miliardului s-ar fi ocupat soțul ei, Sergiu Albot. Mai mult, Platon atunci declara că Maria Albot ar fi verişoara lui Ilan Şor. Ea a negat orice implicare în furtul bancar și a spus că nu este rudă cu Șor. Ulterior, ea a gestionat mașinăria mediatică a Partidului ”ȘOR”, fiind inclusă în octombrie 2023 pe lista sancțiunilor Canadei pentru ”eforturile continue de a destabiliza guvernarea aleasă în mod democratic a R. Moldova în favoarea Rusiei”.

De asemenea, Iurie Cuznețov este fost consilier al fracțiunii parlamentare a Partidului ”ȘOR”. La alegerile parlamentare din 2019, el a fost candidatul formațiunii lui Șor pe circumscripția uninominală nr. 31, Chișinău.

La fel, cu excepția Anastasiei Ciolac, nimeni din delegația ”găgăuză” nu este domiciliat în autonomie.

Amintim și interesele cui le reprezintă bașkanul Evghenia Guțul și grupul criminal din care face parte. După victoria sa în turul doi al alegerilor din Găgăuzia, Guțul a declarat că intenționează să deschidă reprezentanța autonomiei la Moscova.

”Suntem un partid pro-rus (Partidul ȘOR). Vrem să fim în continuare prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări” declara ea atunci, citată de TASS.

Ulterior, în luna august, Guțul a declarat pentru RIA Novosti că autoritățile centrale sabotează încercările Găgăuziei de a-și deschide reprezentanță la Moscova, deși știe că acțiunile sale sunt ilegale, întrucât Găgăuzia nu este subiect de drept internațional și nu-și poate deschide reprezentanță în alte state.

Cu privire la Centrul pentru Studiul Democrației Europene (CSDE), care a invitat-o pe Evghenia Guțul la Bruxelles, acesta se prezintă pe pagina sa oficială drept ”un centru independent pentru cercetare academică, concentrându-se pe aspecte diferite ale democrației moderne din Europa”. Totuși, ”activitatea de cercetare” a CSDE pare să fie inexistentă în ultimii patru ani. Asta pentru că, din 2019, pe site-ul centrului nu a mai fost plasat niciun ”Jurnal al Studiului Democrației Europene”.

 

 

Totodată, din 2018 nu au mai fost plasate update-uri despre programele de internship, Fellowship și Honorary Fellowship, prezentate drept principalele activități ale centrului. De asemenea, nu este indicat niciun link la care persoanele interesate ar putea aplica pentru participarea la aceste programe de stagiere.

 

 

 

 

În ultima perioadă, activitatea CSDE se rezumă la plasarea unor știri despre activitatea instituțiilor europene și a autorităților din țările membre ale UE, precum și a anumitor articole de opinie scrise de membrii centrului.

Când vorbim despre membrii centrului, aceștia, cu excepția unuia dintre ei, par să fie niște anonimi. În urma unor căutări pe internet nu am putut găsi informații despre niciun membru al echipei prezentate pe site, cu excepția vice-președintelui Oleg Kozerod. Acesta este prezentat pe pagina de Wikipedia dedicată lui drept expert în politică și istoric, având legături strânse cu comunitatea evreiască din Ucraina, despre care a scris mai multe lucrări și prin intermediul căreia, probabil, ar fi fost formată legătura cu anturajul lui Ilan Șor.

Am încercat să facem legătura cu Centrul pentru Studiul Democrației Europene, însă numărul de telefon indicat pe site este închis.

 

 

Totodată, este important să menționăm că această conferință de presă a delegației ”găgăuze” nu va avea loc la adresa Centrului pentru Studiul Democrației Europene, Square de Meuus 38/40, ci la Rue Froissart 95, 1040, unde este amplasat Press Club Brussels Europe, o entitate care nu are nicio legătură cu instituțiile UE, în ciuda unei posibile confuzii generate de numele sugestiv. Acest club de presă a fost deschis în 2010 la inițiativa comună a asociațiilor de jurnaliști străini aflați la Bruxelles și a conducerii orașului.

Într-un comunicat plasat pe site-ul acestui club de presă ”independent”, în care este anunțată conferința de presă a Evgheniei Guțul de pe 19 decembrie, este indicat și un ”background” al subiectelor abordate de bașkan, care repetă mot-a-mot narativul grupării criminale conduse de condamnatul fugar Ilan Șor și nu prezintă și poziția autorităților R. Moldova.

Bașkanul Găgăuziei, ales cu votul majorității, ar fi trebuit să fie numit membru al Guvernului R. Moldova, ceea ce nu s-a întâmplat în ciuda expirării tuturor termenelor pentru această procedură constituţională” se notează în comunicat.

Clubul de presă nu prezintă, însă, explicația președintelui Maia Sandu pentru refuzul de a semna decretul de numire a Evgheniei Guțul în componența Guvernului. Șeful statului a declarat în repetate rânduri că există suspiciuni cu privire la falsificarea alegerilor din Găgăuzia, care au avut loc în primăvară. Asta în contextul în care Procuratura Anticorupție a prezentat anterior mai multe probe în acest sens.

Maia Sandu a mai declarat că ar putea semna decretul în condițiile în care Guțul ar reprezenta interesele cetățenilor și ar ”rupe legăturile cu gruparea criminală Șor”. Șeful statului mai spune că deține probe concludente precum că Evghenia Guțul este ghidată de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat penal în dosarul furtului miliardului, care lucrează în folosul Rusiei.

În prezent, în R. Moldova are loc o persecuție directă a opoziției, exprimată atât prin prevenirea participării la alegeri, precum și prin anularea lor după victoria în scrutin. A fost introdusă o cenzură totală, posturile TV care critică autoritățile au fost închise” mai scrie Press Club Brussels Europe în comunicat.

Nici aici clubul de presă nu prezintă tabloul complet. Și anume că, pe 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate, a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Potrivit raportului SIS, decizia a fost luată întrucât Rusia finanțează grupul criminal condus de Ilan Șor, urmărind compromiterea proceselor electorale din Republica Moldova și subminarea securității naționale.

Cu privire la suspendarea licenței posturilor TV, această măsură a fost luată de CSE pe motiv că sunt subordonate grupărilor criminale Șor și Plahotniuc, care, prin persoane interpuse, acționează în tandem pentru destabilizarea situației din Republica Moldova. Potrivit SIS, posturile TV sunt finanțate prin diverse scheme obscure, în baza unor parteneriate încheiate cu persoane incluse în listele de sancțiuni internaționale.

Prim-ministrul Dorin Recean, comentând hotărârea CSE, a declarat că instituțiile statului au dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator.

Amintim că și autoritățile canadiene au sancționat șase televiziuni moldovenești în legătură cu eforturile continue de a destabiliza guvernarea aleasă în mod democratic a R. Moldova în favoarea Rusiei.

Statul pune piedici pieței libere a resurselor energetice, în particular furnizării gazului la prețuri mai mici din partea traderilor europeni pentru populația din Găgăuzia și alte regiuni ale R. Moldova, fapt care contrazice direct conceptului european al pieței libere” se mai notează în comunicat.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat anterior că declarațiile din ultima perioadă ale condamnatului fugar Ilan Șor și ale bașkanului său loial, Evghenia Guțul, care au promis să livreze gaze naturale cu 10 lei pentru un metru cub, sunt niște minciuni și falsuri. Asta pentru că acel ”contract” publicat Guțul ar fi niște simple „hârtii”, aparent semnate, dar fără ștampilă, cu unele companii care s-au dovedit a avea o cu totul altă sferă de activitate decât domeniul gazier.

Ulterior, el a explicat că Nordgaz Furnizare, compania folosită de Șor pentru a face ”zgomot mediatic”, nu are nici capacitatea, nici intenția să facă acest lucru. Potrivit ministrului Energiei, scopul lui Șor nu a fost să livreze gaz ieftin cetățenilor, dar să pretindă că autoritățile îi interzic să facă acest lucru.