Guvernul a aprobat auditul privind datoria istorică față de Gazprom

0 191

Guvernul a aprobat miercuri, 29 decembrie, auditul extern, care va evalua datoria istorică a companiei Moldovagaz față de concernul rus Gazprom, un audit convenit odată cu semnarea, la sfârșitul lunii octombrie, a noului acord pe cinci ani privind livrarea de gaze.

Gazprom spune că suma acestei datorii, acumulată pe malul drept, se ridică, cu tot cu penalitățile pentru neplată, la 709 milioane de dolari, dar Chișinăul crede că suma e mai mică și a insistat mai întâi pe verificarea ei de către o companie internațională independentă.

Organizarea audit-ului (selectarea firmei) revine Agenției Proprietăți Publice, a mai decis executivul, care a precizat că întreg procesul de verificare va fi finanțat dinFondul de Rezervă al Guvernului.

Centrul Național Anticorupție, care a analizat legea în baza căreia se va organiza audit-ul, a dat tot miercuri publicității un raport critic, care atrage atenția că textul este neclar în puncte esențiale, ceea ce ar putea crea premizele pentru decizii arbitrare sau acte de corupție, relatează Agora.md.

În primul rând, CNA atrage atenția că legea nu stabilește exact entitățile care vor face subiectul audit-ului, fiind definite ambigu drept „factori finali”. CNA critică și termenii vagi în care sunt descrise criteriile care vor sta la baza selectării firmei ce va face auditul datoriei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata