Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Un oficial de la Kiev admite posibilitatea unui armistițiu în Ucraina până la sfârșitul anului

    11 iulie 2025

    Rusia vrea să pătrundă 10 km în regiunea Dnipropetrovsk – Budanov

    11 iulie 2025

    Budanov: Rusia nu va reuși să cucerească întreaga regiune Donețk până la sfârșitul anului

    11 iulie 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MD
    Prima pagină » Guvernul a aprobat Strategia Națională de Apărare. Războiul Rusiei contra Ucrainei, printre riscurile de securitate
    Moldova

    Guvernul a aprobat Strategia Națională de Apărare. Războiul Rusiei contra Ucrainei, printre riscurile de securitate

    18 iulie 2024
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Strategia Națională de Apărare a Republicii Moldova, aprobată în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, identifică potenţialele riscuri şi ameninţări în contextul situației actuale de securitate, iar printre ele este războiul Rusiei contra Ucrainei și acțiunile hibride împotriva Chișinăului. 

    „Scopul Strategiei constă în dezvoltarea unui sistem național de apărare robust și modern, cu o resursă umană profesionalizată și capabilități corespunzătoare provocărilor de securitate actuale”, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

    Anatolie Nosatîi a mai subliniat că aceasta stabileşte obiectivele politicii de apărare, dar și instrumentele necesare în vederea realizării acestora.

    „Strategia Națională de Apărare stabilește următoarele obiective: dezvoltarea și modernizarea capacității naționale de apărare, integrarea în arhitectura de securitate și apărare a Uniunii Europene, dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de cooperare bilaterale, regionale și internaționale în domeniul apărării și securității militare. Totodată, ne propunem să consolidăm credibilitatea strategică a țării prin creșterea graduală a alocațiilor pentru apărarea națională și, respectiv, să valorificăm statutul de furnizor regional și internațional de securitate al Republicii Moldova”, a completat Anatolie Nosatîi.

    Strategia Națională de Apărare (SNA) a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034 vine să realizeze obiectivele naţionale în domeniul de securitate şi apărare din Strategia Securității Naționale (SSN) aprobată în decembrie anului trecut de Parlamentul de la Chișinău.

    ,,Agresiunea militară directă a Federației Ruse asupra Ucrainei, acțiunile hibride și politica agresivă deliberată a acesteia, încălcarea în mod flagrant a principiilor dreptului internațional, precum și a prevederilor acordurilor multilaterale care au stat la baza funcționării sistemului internațional de securitate, au afectat semnificativ atât pacea și securitatea continentului, cât și a Republicii Moldova. În acest context, în baza prevederilor Strategiei Securităţii Naţionale (în continuare – SSN) se impune elaborarea unei noi Strategii Naționale de Apărare (în continuare – Strategie)”, se arată în proiectul Guvernului. 

    Riscuri și amenințări 

    Printre riscurile și amenințările la securitatea Republicii Moldova se numără continuarea războiului Rusiei contra Ucrainei și ,,posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova, în special în regiunea Odessa, ar putea crea premize imediate pentru acțiuni agresive și la adresa statului nostru. În acest sens, un obiectiv posibil – stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele Republicii Moldova – ar reprezenta o amenințare directă la adresa ordinii constituționale și statalității țării”.

    Tot în aceeași listă se numără și războiul hibrid purtat de Moscova contra Chișinăului ,,direct sau prin intermediul unor interpușilor locali, organizații și grupuri sociale cu orientări radicale, din Republica Moldova, generează amenințări directe la adresa securității, ordinii constituționale, infrastructurii critice și a bunăstării populației. Totodată, acestea urmăresc să împiedice statul să-şi apere interesele naționale, precum și să reducă capacitatea țării de a-și promova obiectivele strategice”.

    Dar și staționarea ilegală a forțelor militare ruse în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova ,,precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană, au capacitate operațională considerabilă. Fiecare în parte sau acționând sinergic pentru promovarea obiectivelor lor reprezintă în sine o amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, se arată în același proiect.

    Iar printre obiective figurează: ,,dezvoltarea și modernizarea capacității naționale de apărare, integrarea în arhitectura de securitate și apărare a Uniunii Europene, dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de cooperare și parteneriate bilaterale, regionale și internaționale în domeniul apărării și securității militare, consolidarea credibilității strategice a Republicii Moldova prin atingerea a 1% din PIB, pentru apărarea națională, până în anul 2030, poziționarea Republicii Moldova ca furnizor regional și internațional de securitate și ca partener de încredere”, potrivit aceluiași document.

    #amenintari #guvern #riscuri #Rusia #Strategia Națională de Apărare a Republicii Moldova
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    „Infernul din Donețk”. Cum a dejucat Ucraina ofensiva de vară a Rusiei înainte să înceapă

    11 iulie 2025

    Rusia acuză un șofer de atac terorist: Ucraina susține că a fost folosit fără voie în operațiunea „Pânza de păianjen”

    11 iulie 2025

    Primarul Chișinăului, Ion Ceban, și Călin Georgescu s-au întâlnit la București, afirmă un fost ministru al Apărării

    11 iulie 2025

    Foști șefi ai FBI și CIA, anchetați pentru interferența Rusiei în alegerile din 2016

    11 iulie 2025

    Un oficial de la Kiev admite posibilitatea unui armistițiu în Ucraina până la sfârșitul anului

    11 iulie 2025

    Rusia vrea să pătrundă 10 km în regiunea Dnipropetrovsk – Budanov

    11 iulie 2025

    Budanov: Rusia nu va reuși să cucerească întreaga regiune Donețk până la sfârșitul anului

    11 iulie 2025

    Președintele Slovaciei devine soldat pentru două săptămâni: „Voi respecta pe deplin instrucțiunile”

    11 iulie 2025

    „Infernul din Donețk”. Cum a dejucat Ucraina ofensiva de vară a Rusiei înainte să înceapă

    11 iulie 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.