Guvernul Gavriliță caută surse alternative de gaze naturale iar Kulminski va merge la Moscova pentru negocieri

0 124

În mai puțin de două săptămâni va expira actualului contract cu Gazprom iar guvernul și-a intensificat eforturile în ultimele zile pentru a găsi surse alternative.

Luni, președintele companiei Moldovagaz, la care Gazprom este acționarul principal, Vadim Ceban a explicat că negocierea unui nou contract – sau prelungirea celui existent este complicată de lipsa de gaze pe piața mondială și de probleme specifice Moldovei : datoria istorică față de Gazprom, cumulată din cauza facturilor neachitate de ani de zile de regiunea transnistreană și de aplicarea pachetului III energetic al Uniunii Europene, care cere separarea furnizorului de gaze de transportor.

Într-o conferința de presă, premierul Natalia Gavriliță a anunțat că joi vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Vlad Kulminski va merge la Moscova unde va avea discuții cu reprezentanți ai administrației prezidențiale ruse pe subiectul asigurării cu gaz. În aceeași zi, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu va purta discuții la Kiev, iar ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu își continuă astăzi vizita în Polonia unde poartă discuții cu reprezentanții Guvernului de la Varșovia, dar și cu reprezentanții unor companii, posibilitatea livrării anumitor cantități de gaz Republicii Moldova.

Totodată, Natalia Gavriliță urmează să discute la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski în privința crizei energetice, relatează Radio Chișinău.

Premierul a mai declarat că în prezent este funcțional și gazoductul Iași-Chișinău. Republica Moldova poate importa gaz și prin conducta transbalcanică, la Sud, iar cel puțin în următoarea perioadă Termoelectrica va funcționa cu păcură, inclusiv care ar urma să fie livrată din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata