Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a declarat că SUA se implică responsabil și sincer atunci când observă că corupția și amestecul din străinătate încearcă să submineze independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale Republicii Moldova. Dereck Hogan a fost rugat, în cadrul unei alocuțiuni ținute în fața studenților de la Facultatea Relații Internaționale a USM, să comenteze faptul că luările de atitudine ale Ambasadei SUA sunt interpretate de unele forțe politice din Republica Moldova și din străinătate ca ingerință în treburile interne ale țării.

„În calitate de parteneri de dezvoltare, desigur că avem mult interes față de conducerea acestei țări și față de unde merge această țară. Noi vrem să vedem în continuare dezvoltare pe toate domeniile. Când vedem că corupția și amestecul din străinătate, din anumite țări, încearcă să submineze independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale Republicii Moldova, noi Statele Unite credem că avem responsabilitatea, în calitate de parteneri sinceri, să ducem discuții sincere despre cum vedem situația politică din Republica Moldova”, a declarat Hogan.

Hogan a subliniat că SUA, atunci când observă amenințări la bunăstarea oamenilor Republicii Moldova, are responsabilitatea a se adresa „cu mult respect către Guvern în primul rând înainte de a vorbi în mod public ceva.” ”Întotdeauna menținem dialoguri cu demnitari publici. Când vedem că interesele noastre – consolidarea instituțiilor democratice și consolidarea rezistenței influenței maligne din străinătate – sunt în pericol, noi avem o responsabilitatea de a spune poziția noastră și de a asculta poziția politicienilor. Eu vorbesc cu toți politicienii”, a spus Hogan.

Ambasadorul american a adus exemplul deciziei de dizolvare a Parlamentului luată de Curtea Constituțională. „Poziția noastră este foarte clară – dacă o instituție independentă ca CC decide că nu există condiții necesare pentru dizolvarea Parlamentului, poziția noastră ar fi fost – bine, toate partidele trebuie să respecte această decizie.

Reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, s-a indignată de ceea ce numește ea „interferența tot mai mare a SUA și UE în procesele politice interne ale Republicii Moldova”. „Ambasadorii acestor țări în Chișinău fără niciun fel de scrupule încearcă să influențeze direct conducerea, instituțiile principale ale republicii, inclusiv CEC-ul Republicii Moldova”, a declarat Zaharova.

Sursa: https://deschide.md