Hristo Grozev, o nouă predicție după ce a anticipat revolta Wagner: Prigojin va fi ucis sau va mai conduce o răscoală
Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, fie va fi ucis, fie va conduce o altă rebeliune în Rusia în termen de șase luni, estimează jurnalistul bulgar Hristo Grozev.
„Am spus încă din ianuarie că Prigojin se va răscula împotriva lui Putin în șase luni”, a reamintit jurnalistul de la „The Bellingcat”.
Cum de a anticipat atât de exact acest termen? Grozev precizează că a emis această ipoteză în baza unor date constatate de „The Bellingcat”, și anume înmulțirea apelurilor telefonice între militarii ruși de rang.
În opinia lui Grozev, declarația lui Putin precum că Prigojin este un „trădător” nu va rămâne fără consecințe, în pofida aparențelor de acum, cum ar fi faptul că șeful Wagner se plimbă fără restricții în Rusia în timp ce mercenarii săi sunt exilați în Belarus.
„Toată lumea știe ce face cu «trădătorii». Putin încă nu a făcut acest lucru, dar vrea să-l vadă mort. Nu o poate face acum, dar, în șase luni, Prigojin vie va fi ucis, fie va avea loc o lovitură de stat”, afirmă jurnalistul bulgar.
La 24 iunie, Prigojin a condus o răzmeriță în tentativa de a răsturna conducerea militară de la Moscova, pe care o critica frecvent pe fondul războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, răzmerița s-a încheiat brusc, în numai o zi, deși Wagner ocupase cartierul de comandă din Rostov-pe-Don și se îndrepta aparent fără obstacole serioase spre Moscova.
Prigojin ar fi acceptat să plece în exil în Belarus împreună cu mercenarii săi în urma unui acord care ar fi fost negociat de dictatorul Aleksandr Lukașenko.
Unele aspecte ale acestui acord sunt pe cale să cadă acum, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Potrivit analiștilor de la ISW, Putin „nu a reușit să rezolve în mod decisiv” problemele provocate de Prigojin și Wagner în urma rebeliunii din 24 iunie.
Probleme financiare pentru Wagner?
În plus, circulă zvonuri că sute de mercenari Wagner părăsesc Belarusul cu direcția Rusia și sunt gata să se „activeze” până la sfârșitul lunii august.
O sursă apropiată de Wagner crede că această mișcare este cauzată de neînțelegeri asupra finanțării grupării, întrucât Lukașenko ar fi refuzat să ofere bani și s-ar fi așteptat la o responsabilitate a Rusiei în acest sens.
Ministerul britanic al Apărării consideră la rândul său că există posibilitatea realistă ca Rusia să nu mai finanţeze activităţile grupului de mercenari Wagner.
„Dacă statul rus nu mai plăteşte Wagner, al doilea cel mai plauzibil finanţator sunt autorităţile belaruse”, notează Londra, adăugând că acest lucru ar împovăra resursele regimului Lukașenko.
Potrivit serviciilor secrete britanice, grupul Wagner se reconfigurează în sensul unei micşorări, pentru a scădea cheltuielile cu salariile pe un fond de „presiune financiară”.