Ignatiev,, stresat de legea ce pedepsește separatismul. Roagă Chișinăul să vină la discuții. Reacția autorităților
Biroul politici de reintegrare și-a exprimat disponibilitatea participării la o nouă întrevedere cu reprezentanții politici ai Tiraspolului. Potrivit autorităților, data și agenda de discuții exactă urmează a fi convenite prin canalul de comunicare existent.
Chișinăul va menține în dezbateri tema liberei circulații și cea a cazurilor individuale de încălcare a drepturilor omului.
Ce ține de inițiativa legislativă a unui grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare a reinterat că acest proiect nu va avea un impact asupra procesului de negocieri și își propune să consolideze securitatea statului și să prevină/ combată riscurile și amenințările la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
Totodată, Chișinăul menționează că orice precizări temeinic argumentate în acest sens urmează a fi solicitate de la autorii și inițiatorii proiectului respectiv.
„Cert e faptul că există multiple acte de referință internaționale în acest sens, cum ar fi Convenția de la Shanghai privind combaterea terorismului, separatismului și extremismului (15.06.2001), precum și norme expres stipulate în legislația penală a altor state (Georgia, Kazahstan, Uzbekistan, Republica Populară Chineză, Federația Rusă etc.)”, au precizat autoritățile.
„Caracterul represiv, politizat al proiectului de lege contrazice afirmațiile că acest proiect de lege nu-i va dăuna procesul de negocieri”, a spus Ignatiev.
Ce prevede proiectul de lege?
Pe 22 decembrie, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statuluit.
Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.
Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni. Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 57 de deputați.
Sura: https://newsmaker.md