Igor Dodon, recunoscut în calitate de bănuit. A fost obligat să se prezinte la instituția de urmărire penală

0 247

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”. Bănuiala ține de depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat și vizează activitatea lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, când a deținut funcția de prim-vicepremier, ministru al economiei și comerțului, transmite IPN.

Procuratura Generală precizează că Igor Dodon, din poziția pe care o avea atunci, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%.

Urmare a acțiunilor în cauză, statului, în persoana SA ,,Energocom” i-au fost aduse daune în proporții deosebit de mari, în valoare de  11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 de lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Procuratura precizează că în cadrul audierilor de astăzi Igor Dodon nu și-a recunoscut vina. Acesta a solicitat să i se ofere timp pentru a discuta cu avocații și a se pregăti de audieri.

La ieșire, Igor Dodon a declarat că este vorba despre un dosar deschis încă în anul 2008 și este straniu de ce despre un dosar de 13 ani nimeni nu și-a adus aminte până acum. El spune că a discutat cu procurorul de caz, precizând că este gata să colaboreze cu ancheta, întrucât nu are nicio vină în acest dosar. „Mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit. De aceea vom colabora și vom vedea”, a notat politicianul.

În opinia sa, aceste acțiuni sunt o încercare de a deplasa accentele înainte de Anul Nou. „S-a dorit anume astăzi, când oamenii se pregătesc de Anul Nou, ca să aibă ce discuta. Încearcă să acopere nemulțumirea cetățenilor de creșterea prețurilor. Este o nemulțumire majoră în societate față de domeniul social-economic. Eu îi înțeleg pe cei de la guvernare”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit Procuraturii, în privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală – obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata