Igor Dodon s-a pornit din nou la Moscova. Putin nu planifică însă să se va dă cu el. La cine merge Dodon?

0 133

Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a pierdut în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în fața candidatului PAS, Maia Sandu, a avut joi, 19 noiembrie, o convorbire telefonică cu Dmitri Kozak, vicepreședintele Administrației Prezidențiale a Federației Ruse. Potrivit lui Dodon, în timpul conversației s-a ajuns la un acord cu Kozak pentru a efectua o vizită de lucru la Moscova, unde vor fi discutate chestiuni de actualitate ale cooperării moldo-ruse. Igor Dodon nu a precizat cu cine și când vor fi discutate aceste chestiuni.

Am discutat o gamă largă de chestiuni legate de relațiile bilaterale dintre statele noastre. Oficialii ruși mi-au adus mulțumiri pentru efortul depus în timpul mandatului prezidențial și pentru fortificarea parteneriatului strategic Republica Moldova-Federația Rusă”,  a scris Dodon pe facebook precizând că Dmitrii Kozak a reiterat efortul său în procesul de semnare a memorandumului de cooperare cu Uniunea Euroasiatică, în anul 2017.

Merită de remarcat faptul că Administrația Președintelui Federației Ruse nu știe despre conversația telefonică dintre Dmitri Kozak și Dodon, și nu există o mențiune nici pe site-ului administrației la secțiunea de știri. Comunicatul de presă a fost publicat doar pe site-ul Președintelui Republicii Moldova, care coincide exact cu textul de pe pagina de Facebook a lui Dodon.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat presei că Putin nu intenționează să se întâlnească cu președintele în exercițiu Igor Dodon în viitorul apropiat.

„Din câte știu, în viitorul apropiat o astfel de întâlnire cu Dodon nu este în programul președintelui”, a declarat Peskov.

În același timp, Peskov a confirmat că „este probabil ca Dodon să aibă întrevederi cu Kozak”, dar nu a putut oferi o dată  exactă a vizitei lui Dodon în Rusia.

În același timp, Rusia Unită a vorbit despre vizita lui Dodon la Moscova. RIA cu această ocazie scrie:

Rusia Unită este pregătită să aibă o întâlnire cu președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, dacă acesta vine în Rusia, dar până în prezent nu a fost trimisă o astfel de solicitare.

„Nu am primit o solicitare (pentru întâlnire – n.r.). Dacă o vom primi, cred că o vom accepta”, a declarat secretarul adjunct al Consiliului Rusiei Unite.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în Moldova pe 15 noiembrie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, după procesarea a 100% din procesele-verbale, Maia Sandu a câștigat scrutinul cu 57,75% din voturi în fața actualului președinte Igor Dodon, care a fost susținut public de Partidul Socialist și de Putin însuși , acumulând 42,25% din voturi.

După anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor, pe 16 noiembrie, președintele rus a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria sa electorală, trimițându-i o felicitare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata