Igor Dodon vrea să negocieze un nou contract pentru Sputnik V

0 112

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că guvernul Republicii Moldova va semna „în următoarele zile” un contract cu Rusia pentru un nou lot de 700 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 2 iulie a vlogului său săptămânal, relatează europa libera cu referire la Newsmaker.

Acum două zile, președinta Maia Sandu a declarat că nu există niciun contract de acest fel cu Federația Rusă. „Intenția noastră este să semnăm un acord pentru 1 mln de doze, dar am primit confirmarea de la Moscova pentru 700 de mii”, a anunțat Dodon și a precizat că „acordul va fi semnat în timpul cel mai apropiat”.

Pe 30 iunie, președinta Maia Sandu reamintea că singurul contrat în curs de negociere ar fi cel cu Pfizer/BioNTech.

Pe de altă parte, anunțul de astăzi a liderului socialist era coroborat, tot pentru NewsMaker, de secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Igor Curov care pe 29 iunie spunea că Ministerul negociază un contract de achiziție a vaccinului Sputnik V.

„Există un contact direct cu Fondul Rusiei pentru investiții directe. Nu pot spune că mâine sau săptămâna viitoare vom primi lotul, însă pot spune că este vorba despre 700 de mii de doze. Însă nu este cert că producătorul va găsi pentru noi acest număr de doze”, a spus Igor Curov.

Rusia, mai ales orașele Moscova și Sankt Petersburg, se confruntă în ultimele săptămâni cu o nouă creștere dramatică a numărului de infectări, mai ales cu noua variant Delta a coronavirusului. Joi, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat lansarea unei noi campanii de re-vaccinare împotriva COVID-19 pentru persoanele care sunt deja complet vaccinate. Se oferă cele patru seruri dezvoltate în Rusia dar Sputnik V și noua variant, Suptnik Light (într-o singură doză) va fi oferită numai în opt centre de vaccinare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata