”Îmi sunt furate amintirile”. O scriitoare din Rusia renunță la titlul de laureal al Premiului de Stat

0 92

Scriitoarea Ludmila Petrușevskaia a anunțat că renunță la titlul de laureat al Premiului de Stat al Federației Ruse. Ea a luat această decizie în semn de protest față de planurile Procuraturii Generale de lichidare a centrului pentru drepturile omului „Memorial” (recunoscut în Federația Rusă ca agent ONG-străin).

Mi se ia acum Memorialul, amintirea celor condamnați și executați, a celor care au fost aruncați sub un camion și care au murit de foame, a celor înghețați în camioane pe drumul dintr-un lagăr în altul, a celor torturați în Lubianka și Kolîma, a celor sacrificați recent în stradă, în vagoane și la poliție. Despre cei încarcerați în urma unor dosare fabricate. Despre mii de astfel de prizonieri, periculoși pentru autorități”, a scris ea pe Facebook.

Petrușevskaia a adăugat că este gata să „devină din nou parte a cauzei privind insultarea președintelui”.

Ludmila Petrușevskaia a devenit laureată a Premiului de Stat al Rusiei în domeniul literaturii și artei în 2002.

Reamintim că Parchetul General al Federației Ruse a intentat un proces pentru lichidarea societății internaționale ”Memorial”, înscrisă în registrul organizațiilor non-profit. Potrivit Curții Supreme, centrul pentru drepturile omului a încălcat sistematic legea privind agenții străini. Procesul este programat pentru 25 noiembrie.

Sursa: www.rosbalt.ru

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata