Important scriitor rus, care s-a exprimat public împotriva războiului, pus în închisoare la 1.300 de kilometri de casă, în Siberia

0 176

Op-ed de Vasile Ernu

FSB, serviciul de securitate rusesc, a deschis ieri, 26 iulie, un dosar penal împotriva lui Boris Kagarlițki, un cunoscut politolog, sociolog, profesor la Școala Superioară de Științe Sociale și Economice din Moscova (Şaninka) și editor al cunoscutei reviste de stânga Rabkor, acuzat că a justificat terorismul. Adică ar fi încălcat articolul 205.2 din Codul penal. Asta înseamnă o pedeapsă între cinci și șapte ani.

Boris Kagarliţki a fost deja transferat la Sâktâvkar, regiunea Komi, unde judecătorii deja l-au trimis pentru două luni la închisoare, până când va fi judecat cazul său. Sâktâvkar este la 1.300 de kilometri de Moscova, în Siberia profundă.

Potrivit Radio Europa Liberă, este judecat că a făcut apeluri online teroriste, iar rădăcina acuzației o reprezintă comentariile online făcute în octombrie 2022 privind rapoartele referitoare la un atac asupra podului de la Kerci, construit de Moscova după ce Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014.

Kagarliţki a avut o poziție fermă antirăzboi pe care și-a exprimat-o public fără ocolișuri. Un act de curaj în Rusia legilor care bagă după gratii orice încercare timidă de libertate de expresie.  După arestarea sa, inclusiv analistul care susține puterea de la Kremlin Serghei Markov a numit arestul „o greșeală politică grosolană”: „Nu vă atingeți de Kagarlițki”, a scris acesta pe Telegram, citat de Washington Post.

Pe Boris Kagarlițki îl cunosc foarte bine – am avut nenumărate discuţii, dezbateri, interviuri, colaborări. Pentru generația mea, el era un exemplu de curaj şi o minte sclipitoare, un extraordinar profesor. Am publicat şi câteva interviuri cu el.

Este disident încă din perioada Brejnev – a fost arestat în anii ‘80 pentru poziția lui critică faţă de regimul sovietic – disidența lui a fost mereu asumată de pe poziția de stânga. A articulat şi argumentat mereu asta prin cărţile sale. A avut o poziție destul de critică şi faţă de regimul Elţîn, fiind un social-democrat asumat, de pe poziții marxiste.

Pe platforma Criticatac, unde a scris în trecut editoriale, se descria astfel: „Am fost arestat în anul 1993 de către noua putere, deja anticomunistă, am activat în mişcarea sindicală, în sfera Academiei de Ştiinţe, am condus departamentul de politică al publicaţiei Novaya Gazeta, ziarul de frunte al opoziţiei ruse.

Începând cu anii 2000, am scris multe cărţi în limba engleză şi rusă (chiar în această ordine, căci până la începutul lui 2000, cărţile mele nu au fost editate în limba rusă). Amuzant este faptul că în 1982 mi s-a adus acuzaţia de «activitate antisovietică», iar în 1993 fusesem arestat ca «apărător al puterii sovietice».

Dar pot afirma că nu mi-am schimbat niciodată convingerile, lucru care poate fi verificat prin alăturarea publicaţiilor mele din diferite epoci. Mereu am pledat pentru democraţia socialistă, precum şi pentru apărarea intereselor clasei muncitoare.”

Despre Putin a spus: „acest om a decis în mod clar să trăiască până la capăt la Kremlin”

Boris este un optimist. În ultimele interviuri, întrebat dacă Putin va pleca de la putere precum Elţîn şi dacă există o elită care să schimbe ceva, el afirmă: „«Sunt obosit, plec», precum a spus Elţîn, este puțin probabil. Acest om a decis în mod clar să trăiască până la capăt la Kremlin.

Nu sunt de acord că nu există o scindare în rândul elitelor. Doar că scindarea elitelor a avut loc cu mult timp în urmă. Într-un regim ca Rusia, nimeni nu o va anunța public până când nu se va termina. Amintiți-vă de minunatul titlu al cărții lui Alexei Iurciak despre Uniunea Sovietică, «A fost pentru totdeauna până când s-a terminat» (Everything Was Forever, Until It Was No More). Este exact ceea ce se întâmplă în Rusia în acest moment. Se va întâmpla o dată și într-o zi se va descoperi: oh, s-a terminat deja”.

Citește continuare AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata