Importurile de gaze ale UE din Rusia au scăzut cu peste 70%

0 53

Importurile de gaze ale Uniunii Europene din Rusia au scăzut cu 71% din 2021, a anunțat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson. Potrivit oficialului, principalii furnizori de gaze către UE sunt acum Norvegia și SUA, scrie The Kiyv Independent.

„În UE prețurile gazelor au scăzut semnificativ și sunt acum destul de stabile, la aproximativ 25 de euro pe megawat oră”, a spus Simson.

În urma unei reuniuni recente a Consiliului Energie de la Bruxelles, au fost discutate noi modalități de reducere a importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc, așa cum a propus Lituania. UE nu a impus sancțiuni pentru GNL rusesc, iar țările UE au cumpărat cantități record de GNL din Rusia în 2023, mai notează sursa citată.

UE a ajuns la un acord în decembrie 2023 care a permis țărilor individuale să interzică efectiv transporturile rusești de GNL. Finlanda a anunțat în ianuarie că intenționează să interzică importurile de GNL rusesc începând cu 2025.

Unele țări, precum Letonia și Lituania, au încetat deja să cumpere GNL din Rusia.

„Trebuie să încheiem acest an cu și mai puțin gaz rusesc în sistemul nostru decât anul precedent”, a spus Simson.

UE s-a angajat să își reducă dependența energetică de combustibilii fosili ruși după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022 și să accelereze tranziția la energia verde. Profiturile din petrol și gaze reprezintă o parte substanțială a economiei Rusiei, contribuind la finanțarea războiului împotriva Ucrainei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata