În culisele grupului Wagner: criminalii care luptă în războiul lui Putin

357

De mai mulți ani, Grupul Wagner a fost învăluit în secretomanie – Kremlinul i-a negat în mod repetat existența, pretinzând că nu cunoaște organizația care antrenează luptători ce pot fi angajați.

Rusia – de la formarea grupului în umbră în 2014 – a eliminat orice legătură cu statul, promovând campanii de dezinformare pentru a manipula cunoștințele Occidentului despre rețea, potrivit Newsweek.

Grupul Wagner a fost acuzat că a făcut munca murdară a Rusiei în regiuni precum Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan, Mozambic și estul Ucrainei, iar contractanții săi au fost acuzați că au comis încălcări ale drepturilor omului în timp ce făceau acest lucru.

Între timp, Kremlinul a susținut că mercenarii sunt ilegali conform legislației ruse și că, de asemenea, companiilor private de securitate militară nu li se va permite conform legislației să ofere servicii în afara Rusiei. Astfel, grupul nu există pe hârtie, nu are statut juridic, deci nu este o corporație.

Dar narațiunea publică din Rusia despre rețeaua extinsă s-a schimbat după 24 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar armata rusă a început rapid să sufere pierderi grele de personal și echipamente.

Evgheni Prigojin, un criminal condamnat, un om de afaceri rus și aliat apropiat al lui Putin, a ieșit din umbră în septembrie și s-a declarat a fi creierul din spatele grupului paramilitar, care este puternic implicat în luptele actuale din Ucraina și a asistat armata rusă la anexarea Crimeei în 2014.

El a susținut că anterior „a evitat” să se asocieze cu Grupul Wagner pentru a proteja identitatea soldaților săi.

Grupul a fost chiar lăudat de televiziunea de stat rusă în acest an ca fiind o forță motrice majoră în război, în timp ce în martie, Rusia a demarat un proces de legalizare a companiilor militare private (PMC) din țară.

SUA și UE au impus sancțiuni împotriva lui Prigojin și a presupusului co-fondator al Grupului Wagner, Dmitri Utkin – un fost ofițer al forțelor speciale și locotenent colonel în serviciul militar de informații al Rusiei, GRU – pentru rolul lor în Wagner.

Legături cu statul rus

Deși Kremlinul încă neagă oficial orice legătură directă între Grupul Wagner și stat, mulți cred că are campaniile coordonate cu cele ale Ministerului rus al Apărării.

Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului și șeful proiectului anticorupție Gulagu.net, un grup pentru drepturile prizonierilor, a intervievat foștii membri ai Grupului Wagner.

Osechkin, despre care se crede că are o vastă rețea de informatori în sistemul penitenciar al Rusiei, se află în prezent în exil în Franța. El a declarat pentru Newsweek că foștii membri spun că organizația există ca o „ramură” a GRU înființată sub ministerul rus al apărării.

Newsweek a contactat Ministerul de Externe al Rusiei pentru comentarii.

Osechkin a spus că bazele Wagner și cele rusești sunt situate una lângă cealaltă.

„Baza Grupului Wagner – se află în regiunea Krasnodar de sud a Rusiei, lângă satul Mol’kino. Terenul aparține armatei ruse, găzduiește cea de-a 10-a divizie a forțelor speciale și au dat terenul Grupului Wagner, a declarat acesta.

Este o fațadă, a sugerat Osechkin, în ceea ce privește faptul că grupul paramilitar este prezentat ca un grup privat sau o întreprindere.

Membrii sunt persoane care au părăsit FSB, poliția sau armata rusă și sunt recrutați de o întreprindere, dar, în realitate, au intrat în armata rusă – o parte din armata rusă. Nu este independent. Este o fațadă”, a punctat el.

Osechkin a spus că echipamentele și armele sunt cumpărate pentru membrii Grupului Wagner de guvernul rus, nu de Prigojin: „Tot ce au ei este de la stat. Nu Prigojin este cel care cumpără armura, bombele, tancurile și rachetele”.

Practici de recrutare

Grupul Wagner a recrutat un număr mare de prizonieri pentru războiul lui Putin din Ucraina.

Ca parte a unei campanii de recrutare condusă de Prigojin, grupul a făcut angajări în coloniile penale din Rusia, oferind prizonierilor bărbați pedepse comutate și stimulente în bani în schimbul a șase luni de serviciu militar în Ucraina. Osechkin a spus că Grupul Wagner a oferit 200.000 de ruble (aproximativ 2.700 de dolari) și amnistia pentru șase luni de serviciu „voluntar” în Ucraina – dacă prizonierii revin în viață.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și