În Georgia, guvernul se inspiră de la ruși iar populația vrea în UE
Editorial de Diana Şanava
Visul Georgian a făcut în mod surprinzător un pas înapoi la începutul lunii martie, când autoritățile au retras un proiect de lege privind „agenții străini”, care trecuse deja în Parlament după prima lectură. Decizia a fost urmată de două zile de proteste, suprimate violent de poliție.
Cu toate acestea, mesajul protestatarilor a fost – deocamdată – auzit. Partidul de la putere a promis că, odată ce „spiritele se vor calma”, politicienii vor încerca din nou să explice cetățenilor Georgiei „de ce este important să fie asigurată transparența în privința influenței externe”.
Visul Georgian, nevoit să bată în retragere în urma protestelor masive
Comparată de opoziție și societatea civilă cu legislația rusă privind agenții străini, legea a fost adoptată în primă lectură de Parlamentul Georgiei pe 7 martie. Decizia de a supune controversatul proiect de lege votului plenului a fost luată pe neașteptate, cu două zile mai devreme decât fusese anunțat (anterior, partidul de la guvernare anunțase că inițiativa va fi dezbătută nu mai devreme de 9 martie). Șaptezeci și șase de deputați au votat „pentru”, treisprezece „împotrivă” iar patru s-au abținut. Referindu-se la rezultatul acestui vot, premierul Georgiei, Irakli Garibașvili, aflat într-o vizită în Germania, a precizat că de-acum viitorul Georgiei „nu va mai fi influențat de agenții unei alte țări”. Potrivit primului-ministru, multe ONG-uri din Gerogia „au organizat proteste anti-guvern cu finanțare din exterior” și au „planificat acte de provocare împotriva intereselor naționale”.
Un protest de amploare a izbucnit la scurt timp în piața din fața clădirii Parlamentului. Liderii opoziției și-au îndemnat simpatizanții să iasă în stradă, și exact asta au făcut zeci de mii de oameni, fluturând steagurile Georgiei și Uniunii Europene și pancarte cu mesaje precum „Spune nu legii ruse”. La scurt timp după începerea manifestației au avut loc ciocniri între protestarari și forțele de ordine. Forțele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea. A doua zi, pe 8 martie, președintele partidului Visul Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat că „atât timp cât nu vor exista forme legale de protecție împotriva spionilor și acțiunilor lor, Georgia nu va deveni niciodată membru al Uniunii Europene și își va pierde suveranitatea”.
„Vom merge mai departe către Europa cu speranță creștină! Vom merge mai departe către Europa cu suveranitate! Vom merge mai departe către Europa cu demnitate”, a declarat Kobakhidze, o poziție care reflectă politica partidului și combină retorica privind valorile tradiționale cu asigurarea că Georgia rămâne dedicată parcursului ei european. Însă după două zile de proteste la scară națională, Visul Georgian a trebuit să renunțe la intențiile sale pentru că pe străzile din Tbilisi numărul protestatarilor îl depășise pe cel al forțelor de ordine, iar primii nu dădeau semne că sunt dispuși să renunțe. În consecință, partidul a fost nevoit să facă un anunț, spunând că deocamdată renunță la această lege.
„În calitate de partid de guvernământ care lucrează în slujba fiecărui cetățean al societății, am decis să retragem proiectul de lege de la vot fără alte condiții prealabile”, se menționează în comunicat. Pe 10 martie, Parlamentul Georgiei nu a mai adoptat legea în a doua lectură, spre satisfacția zecilor de mii de protestatari, care timp de mai multe zile ieșiseră în număr mare în centrul capitalei, precum și în alte orașe din Georgia. Un alt proiect de lege similar privind „înregistrarea agenților străini” a fost retras de inițiatorii ei, un grup de deputați anti-occidentali din cadrul mișcării „Puterea Poporului”.
Astfel, proiectele de lege privind agenții străini au fost anulate prin proceduri legale, așa cum au solicitat protestatarii.
Citește articolul integral AICI