În Rusia cer acceptul pentru vaccinurile din occident

0 8

Opoziționiștii au acuzat Kremlinul de eșecul campaniei de vaccinare și au cerut să le dea rușilor posibilitatea de a alege – ce vaccin vor pentru imunizare

Partidele ruse de opoziție Yabloko și PARNAS au cerut ca vaccinurile străine să fie permise în Rusia. Opoziția a dat vina pe Kremlin pentru eșecul campaniei de vaccinare și, prin urmare, pentru incapacitatea de a controla răspândirea coronavirusului. Experții intervievați de serviciul rus al Vocii Americii au remarcat că Kremlinul a căzut în propria capcană – campania dezlănțuită de discreditare a vaccinurilor occidentale nu a făcut decât să submineze încrederea în Sputnikul intern.

„Credem că guvernarea a eșuat în procesul de  vaccinare. Pentru a accelera acest lucru, este logic să oferim o o gamă mai largă de vaccinuri. Merită de încercat. Experiența va arăta”, a declarat Konstantin Merzlikin, vicepreședintele Partidului Libertății Populare (PARNAS), pentru VOA.

Partidul Yabloko a făcut apel la prim-ministrul Rusiei, Mihail Mishustin.

„Cetățenii care se îndoiesc de vaccinurile disponibile în Rusia ar trebui să aibă dreptul de a alege și de a face alternativă”, se arată în apelul semnat de președintele partidului Yabloko, Nikolai Rîbakov. „Vă cer să dați instrucțiuni cât mai curând posibil pentru a vă înregistra și a permite importul și utilizarea în Federația Rusă a vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus dezvoltate și produse în afara Federației Ruse”.

Cel puțin, este necesar să permitem importul acelor vaccinuri care sunt aprobate de OMS„, susține Ivan Bolșakov, șeful departamentului analitic Yabloko, într-un interviu acordat Voice of America..

„În prezent, există șapte dintre ele, acestea sunt Sinovac și Sinopharm, Pfizer-BioNTech, Janssen, Moderna și două variante de vaccinuri de la AstraZeneca”, spune Bolșakov. „Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost testat cel mai bine pe diferite populații și a trecut toate etapele de testare.”

Fost deputat în Duma de Stat, politicianul de opoziție Ilya Ponomarev este, de asemenea, este convins de necesitatea de a permite vaccinuri străine în Rusia.

„Desigur, cred că pur psihologic ar fi mult mai corect dacă oamenilor li s-ar permite să aleagă. În plus, cererea de vaccinuri străine, va fi în continuare nesemnificativă – oamenii nu vor dori să cheltuiască bani și vor fi în continuare vaccinați de Sputnik. Trebuie doar să creăm o înțelegere între oameni că există o alegere – doriți un vaccin străin, aici, vă rog”, a declarat Ponomarev într-un interviu pentru VOCEA Americii.

Care este situația vaccinării în Rusia

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 19 milioane de persoane – 13% din populație – sunt vaccinate complet în Rusia. Alte 29 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin.

„Aceasta este doar o treime din planul anunțat de autorități. În urmă cu o lună, Putin a spus că în septembrie vom ajunge la nivelul de imunizare de 60% a întregii populații a Rusiei, dar comandamentul operațional federal pentru lupta împotriva coronavirusului a revizuit deja aceste planuri. În noile comenzi nu mai există o cerință de a atinge 60% până în toamnă – bara a fost redusă de aproape 2 ori. Și aceasta este o veste proastă, deoarece acest nivel de vaccinare nu va schimba situația cu coronavirusul în țară”, a spus Bolșkov.

Potrivit acestuia, „există întrebări cu privire la cifrele oficiale”.

„Când Moscova a introdus pentru vizite la cafenele și restaurante a codurilor QR, care sunt emise pentru cei vaccinați, spațiile cafenelelor și restaurantelor au devenit goale. Acum puteți merge la o cafenea și să fiți acolo  singurul client „- spune interlocutorul GA.

În același timp, situația cu coronavirusul în Rusia rămâne dificilă – din 12 iulie, creșterea zilnică a cazurilor noi s-a ridicat la peste 25 de mii de persoane.

„Rusia a fost una dintre primele care și-a creat și înregistrat vaccinul, dar până acum nu a reușit să facă față noului virus. Un număr foarte mare de oameni nu au încredere în vaccinurile interne și nu se grăbesc să fie vaccinați. Prin urmare, incidența din ultimele săptămâni crește semnificativ, într-o serie de regiuni, de exemplu, în Sankt Petersburg, mortalitatea doboară recorduri „, spune Bolșakov.

Interlocutorul Adunării Generale este convins că atitudinea față de vaccinare este un indicator al atitudinii reale a cetățenilor față de statul și guvernul rus.

„Dacă autoritățile falsifică alegerile, dizertațiile științifice, fabrică dosare penale, pot la fel de ușor să înșele cu privire la vaccinuri – așa cred oamenii din Rusia. În multe regiuni, statisticile privind morbiditatea și mortalitatea cauzată de coronavirus sunt falsificate și mulți o văd cu ochii lor. Prin urmare, o astfel de neîncredere, „

Potrivit lui Judy Twigg, profesor la Universitatea Virginia Commonwealth, guvernul rus a căzut într-o capcană pe care a pregătit-osingur. Campania de discreditare a vaccinurilor occidentale s-a transformat în neîncredere, în primul rând, în Sputnik.

„Retorica este îndreptată în primul rând împotriva Pfizer, dar și Moderna, și în mod ironic, împotriva AstraZeneca, deși AstraZeneca este foarte asemănătoare cu vaccinul Sputnik”, a declarat Judy Twigg într-un interviu acordat Serviciului Rus al VOA. „Așa că rușii au decis că dacă vaccinurile occidentale sunt atât de periculoase, atunci cele rusești cu siguranță nu pot fi bune.”

Potrivit lui Twigg, campania de propagandă a dus la faptul că „Sputnik” a devenit asociat cu guvernul rus.

„În Rusia, mulți oameni nu au încredere în autorități și, prin urmare, nu cred în eficiența Sputnik”, spune Twigg. – Ca urmare, la Moscova, au început să se acumuleze cozi pentru vaccinul „CoviVac”, dezvoltat de Centrul Științific Chumakov. Centrul are o bună reputație în Rusia, deoarece a fost angajat în cercetare de mulți ani, în special, a dezvoltat un vaccin împotriva poliomielitei. „

Interlocutorul GA este sigur că, dacă un vaccin de la Pfizer sau Moderna ar fi disponibil în Rusia, acest lucru ar încuraja persoanele care nu au încredere în vaccinul rusesc să se vaccineze.

„Mai ales că există tot mai multe dovezi că combinația de vaccinuri diferite nu este doar sigură, ci și eficientă”, spune Twigg.

„Cu toate acestea, nu îmi pot imagina un scenariu în care autoritățile ruse ar permite Pfizer sau Moderna să intre în țară, după campania de discreditare declanșată împotriva lor în spațiul informațional”, menționează ea.

Interlocutorul GA a menționat că neîncrederea în vaccinuri există în toate țările, inclusiv în Statele Unite. Potrivit ei, subiectul teoriilor conspirației despre ineficiența vaccinurilor se dezvoltă de zeci de ani.

În SUA, discursul despre vaccinuri este dominat de tema atacării drepturilor și libertăților, spune Judy Twigg:

„Oamenii cred că dacă guvernul îi forțează să facă ceva, este o încălcare a drepturilor și libertăților lor personale. Sunt sigur că acest argument apare în rândul oponenților vaccinării din Rusia, Asia și multe alte țări. Și cel mai bun contra-argument este să le atragi a fi spus oamenilor că vaccinarea, ca o mască, nu se referă doar la protejarea ta, ci și la protejarea altora. Iar această alegere personală pe care o faci afectează întreaga societate în care trăiești și familia ta.”

La rândul său, șeful Grupului de Experți Politici, Konstantin Kalachev,a menționat că Sputnik a apărut primul și foarte rapid.

„Primul care a primit lovitura scepticilor și criticilor. Ceea ce apare mai târziu, prin definiție, pare mai perfect, iar îndoielile nu mai sunt supuse la astfel de – spune Kalachev, explicând popularitatea crescută a „CoviVac”.

Într-un interviu acordat serviciului rus al Vocii Americii, politologul a menționat că accesul vaccinurilor occidentale în Rusia va aduce beneficii, inclusiv geopolitice.

„Accesul la orice vaccin aici este un lucru bun. Este clar că nu va fi gratuit. Dar pentru mulți, acesta va fi impulsul pentru vaccinare. Lăsați-i să plătească, dar alegeți singur vaccinul”, spune Kalachev. Și pentru recunoașterea vaccinurilor noastre în Occident, primul lucru este să lăsăm vaccinurile occidentale în Rusia”.

Sursa: golosameriki.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata