În timp ce Putin le oferă simplificat moldovenilor cetățenia rusă, tot mai mulți ruși solicită cetățenia R. Moldova

1 118

Decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a simplifica acordarea cetățeniei ruse moldovenilor a fost descrisă la Chișinău de premierul Dorin Recean drept o încercare de a recruta carne de tun pentru războiul în Ucraina. Dar câți sunt rușii care solicită cetățenia moldoveană?

Într-o dimineață de iulie 2022, Timofei Iliușin, un jurnalist rus de 22 de ani, și-a făcut bagajele și a plecat din Rusia, după câteva luni în care organizase proteste singulare împotriva războiului declanșat de țara sa contra Ucrainei. A plecat din motive de securitate, iar după multe peripeții a ajuns, în februarie 2023, la Chișinău, o destinație aleasă pentru că bunicii săi locuiesc în regiunea transnistreană. Acum, Timofei este unul din miile de ruși cu rădăcini pe malurile Nistrului care visează la un pașaport moldovenesc.

Aproape nouă mii de ruși au solicitat cetățenia Republicii Moldova de la invazia rusească în Ucraina, pe 24 februarie 2022 și până la 30 septembrie 2023, iar media solicitărilor lunare aproape s-a dublat după invazie, arată date ale Agenției Servicii Publice (ASP) obținute de Europa Liberă.

Dintre toți cei care solicită cetățenia moldoveană, rușii sunt cel mai numeros grup. În 2021, de exemplu, ASP a înregistrat 7294 cereri de cetățenie, dintre care 3443 sau 47% erau din partea unor cetățeni ai Federației Ruse.După invadarea la scare largă a Ucrainei de către Rusia, proporția a început să crească în favoarea rușilor: în primele 9 luni ale lui 2023, din numărul total de 4573 de solicitări, 3115 sau 68% au venit din partea rușilor.

Timofei Iliușin nu se numără încă printre miile de cetățeni ruși care au solicitat în ultimii ani cetățenia R. Moldova. Faptul că are o legătură cu Moldova – bunicii săi originari din Ucraina sunt locuitori ai regiunii transnistrene, de jure parte a R. Moldova – îi oferea teoretic o scurtătură, permițându-i să ceară dobândirea cetățeniei moldovene prin recunoaștere.

Numai că nu poate depune încă o asemenea cerere pentru că îi lipsește un act rusesc – cazierul juridic. L-ar putea obține doar de la Ambasada Federației Ruse, dar nu vrea să meargă acolo, invocând motive de siguranță. Iliușin a spus Europei Libere că, aflat în vizită la bunici la Tiraspol, a încercat să filmeze interviuri cu trecătorii pe stradă despre atitudinea lor față de războiul din Ucraina, fiind însă prins de autoritățile transnistrene și alungat din regiunea secesionistă.

Iliușin, care are statut de solicitant de azil în R. Moldova, crede că, în urma incidentului, nu are nicio șansă să obțină de la ambasada rusă cazierul judiciar pentru a depune solicitare de recunoaștere a cetățeniei moldovene. Acum, caută alte căi pentru a cere și obține cetățenia moldoveană și a putea spune că este „moldovean adevărat”. Una dintre căile anevoioase, pe care nu poate merge deocamdată, aplicabile este naturalizarea.

Cererea din partea rușilor este în creștere, dar nu toți cei care au solicitat cetățenia moldoveană în ultimii ani au și primit-o. Europa Liberă se mai află în așteptarea datelor statistice despre cetățeniile acordate în ultimii ani. Expertul în dreptul refugiaților, Ion Bambuleac, spune că, de la depunerea cererii până la primirea unui răspuns, poate dura în jur de un an.

Bambuleac a mai spus Europei Libere că pașaportul moldovenesc a devenit mai atractiv odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, în 2014, și, mai apoi, după invazia rusească în Ucraina. Inclusiv mai multe persoane din regiunea transnistreană care nu dețineau documentul s-au arătat acum interesate să-l obțină, spune expertul.

„Pentru cetățenii ruși care simt pericolul că vor fi mobilizați și vor pleca la război, aceasta e o formă de protecție. Deci, tendințele respective au crescut pentru că au crescut vulnerabilitățile”, explică Bambuleac.

Legea prevede că cetăţenia moldovană se dobândește prin naştere, recunoaştere, adopție, redobândire sau naturalizare. Majoritatea cetățenilor ruși care au solicitat să obțină cetățenia R. Moldova în ultimii doi ani au înaintat drept temei recunoașterea. Cei mai puțini au cerut cetățenia prin naturalizare, aceasta fiind calea cea mai anevoioasă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. Ludmila spune

    Acum avem în țară cam 5% de cetățeni ruși și la 25-30% de rusolingvi. Susținători de rusie sunt o droaie de moldoveni și minorități naționale. În condițiile când rusia frecvent amenință Moldova cu aplicarea forței pentru a o supune voinței sale sub pretextul apărării cetățenilor săi, cred că trebuie multă vigilență în acordarea cetățeniei. Am avut suficiente cazuri când persoanele se mutau cu traiul în Moldova și peste 2-3 ani ieșeau la proteste pentru a acorda limbii ruse statut de limbă de stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata