În timp ce toți sunt cu ochii pe Kazahstan, Rusia înconjoară militar Ucraina

0 450

În timp ce toți sunt cu ochii pe situația politică, socială și economică din Kazahstan, Rusia înconjoară militar Ucraina. „The New York Times” a publicat pe data de 7 ianuarie curent o hartă care îngrijorează. Jurnaliștii americani au încercat să indice cum este poziționată armata rușilor. Aparent militarii sunt dislocați din trei părți ale țării vecine și, în context, oficialii occidentali se tem că o eventuală operațiune ar putea avea loc chiar în această lună.

Se zvonește că Rusia are dislocați 100 de mii de militari, însă este pregătită să trimită în total 175 de mii.

Deși aceasta nu este o informație confirmată de Kremlin, Statele Unite pregătește noi măsuri restrictive care ar putea fi impuse Rusiei, dacă federația va invada teritoriul ucrainean. Despre sancțiuni, de fapt, se tot avertizează de ceva timp.

Harta detaliată poate fi cercetată în sursa originală.

Potrivit surselor Associated Press, Rusia ar putea fi inclusă pe lista țărilor care sunt supuse celor mai severe sancțiuni. Vorbim despre Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria. În acest caz, interdicția va fi exportul de electronice în Rusia, inclusiv electronice de larg consum, software și tehnologie. Asta va da o lovitură ambițiilor de înaltă tehnologie ale Rusiei, cum ar fi inteligența artificială sau calculul cuantic.

Reuters, la rândul său, notează că, în cazul unor astfel de sancțiuni, vor fi interzise nu doar electronicele și software-ul produse direct în Statele Unite, ci și cele produse în alte țări, dar create în baza tehnologiilor americane.

The New York Times scrie că, pe lângă sancțiunile SUA, dacă Rusia va lansa o operațiune militară în Ucraina, Casa Albă ia în considerare posibilitatea de a înarma ucrainenii care „vor lupta cu ocupanții”.

În același timp, toate cele trei publicații scriu că Statele Unite și aliații săi din Europa se așteaptă ca criza să fie depășită și Rusia să nu demareze o operațiune militară.

Este de amintit că, din toamna lui 2021, surse occidentale au raportat că Rusia a dislocat armată și echipamente în apropierea granițelor cu Ucraina, ceea ce ar putea fi o pregătire pentru o invazie. Autoritățile ruse neagă categoric planurile pentru o operațiune militară pe teritoriul ucrainean, susținând că în apropierea graniței au loc exerciții de rutină. Însă, Kremlinul cere de la NATO garanții că Ucraina nu va fi acceptată în alianță.

 

sursa: realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata