Atleţii Yana Maksimova și soțul ei, Andrei Kravchenko, au declarat că  că nu se vor mai întoarce în țara lor natală după situația care a avut loc cu sportiva  Kristina Timanovskaya la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„După toate evenimentele care au avut loc, nu am de gând să mă întorc în Belarus. Am o fiică şi nu pot risca. Sunt unul dintre acei oameni care nu pot tăcea. Când am locuitt și m-am antrenat în Belarus, întreaga situație nu m-a lăsat să plec. În tot acest timp, riscând totul, am continuat să fac ceva”, a declarat Maksimova, care se află în prezent cu familia sa în Germania.

Sportiva a scris pe Instagram că decizia de a nu se mai întoarce a fost luată de soțul ei. Andrei Kravchenko care a fost unul dintre cei peste 400 de sportivi care au semnat o scrisoare deschisă în august 2020, condamnând numeroase fapte de falsificare a rezultatelor alegerilor prezidențiale și violențe ale forțelor de securitate împotriva cetățenilor care protestează pașnic. Curând după aceea, el a fost exclus din echipa națională a Belarusului.

Maksimova speră să evolueze sub steagul alb-roșu-alb

„În Germania  pot respira liniştită pot dormi bine. Vreau să îmi recuperez energia care nu a fost suficientă  pentru a atinge o performanță bună și de a ajunge la Tokyo. Sper cu adevărat că voi prinde momentul în care voi concura sub steagul alb-roșu-alb”, a declarat Maksimova, citată de Fondul belarus de solidaritate sportivă (BFSS).

 Timanovskaya a zburat la Viena

Pe 1 august, oficialii sportivi din Belarus au încercat să o forțeze pe participanta de 24 de ani a echipei naționale la cea de-a XXXII-a Olimpiadă de Vară de la Tokyo Kristina Timanovskaya să plece în țara sa natală. Sportivă exclusă din echipă după ce a criticat staff-ul de antrenori al echipei olimpice din Belarus

Cu toate acestea, în timp ce se afla deja pe aeroportul din Tokyo, Timanovskaya a declarat că a fost dusă la avion împotriva voinței sale și a refuzat să aterizeze și să se întoarcă în țara sa natală. O zi mai târziu, autoritățile poloneze i-au acordat o viză umanitară. În noaptea de 4 august, sportiva a ajuns pe aeroportul din capitala Japoniei și, potrivit AFP, a zburat la Viena.

Sursa: www.dw.com