Infractori, luptători voluntari şi traficanţi de arme din Ucraina au furat anul trecut muniția furnizată de Occident

0 86

Infractori, luptătorii voluntari și traficanți de arme din Ucraina au furat anul trecut arme și echipamente furnizate de Occident pentru militarii Kievului, dar acestea au fost recuperate, potrivit unui raport al inspectorului general al Departamentului Apărării, obținut de CNN.

Furturile de arme și echipamente militare au fost zădărnicite de serviciile de informații ale Ucrainei care, în cele din urmă, au recuperat bunurile sustrase, potrivit raportului.

Raportul inspectorului general atrage atenţia că Departamentul Apărării, care monitorizează toate echipamentele americane trimise Ucrainei, aşa cum cere legea care reglementează controlul exporturilor de arme, s-a confruntat cu „provocări” din cauza prezenţei limitate a reprezentanților americani în această ţară.

Potrivit raportului, care cuprinde o analiză referitoare la perioada februarie-septembrie 2022, Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev (ODC-Kyiv) „nu a fost în măsură să efectueze monitorizarea necesară, deci utilizarea și destinația finală a echipamentelor militare pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în anul fiscal 2022”.

„Imposibilitatea personalului DoD (Departamentul Apărării) de a vizita zonele în care echipamentele furnizate Ucrainei erau utilizate sau depozitate a împiedicat în mod semnificativ capacitatea ODC-Kyiv de a executa” monitorizarea, arată documentul. La sfârşitul lunii octombrie, reprezentanții SUA au reluat inspecţiile la depozitele de arme ucrainene, pentru a urmări mai bine unde mergeau echipamentele. De asemenea, Departamentul a furnizat ucrainenilor sisteme de urmărire, inclusiv scanere şi software, a declarat în februarie fostul subsecretar al Pentagonului pentru politica de apărare, Colin Kahl, la o audiere în Congres.

Raportul subliniază însă cât de dificil a fost în primele zile ale războiului pentru SUA să urmărească armele şi echipamentele în valoare de miliarde de dolari pe care le trimitea în Ucraina.

„Guvernul SUA rămâne conştient de riscul unei posibile deturnări ilicite şi ia măsuri proactive pentru a atenua acest risc, în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Suntem conştienţi că trimitem arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ, şi există riscul ca aceste arme să fie capturate în cazul în care teritoriul încape în mâinile altcuiva – ceea ce se întâmplă în orice război”, a comentat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Republicanii au criticat administraţia Biden pentru ceea ce ei consideră a fi o lipsă de control cu privire la ajutorul de miliarde de dolari acordat Ucrainei. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a declarat la începutul acestui an că susţine Ucraina, dar nu „susţine un cec în alb”. Acelaşi sentiment a fost împărtăşit de candidatul republican la preşedinţie Ron DeSantis, guvernatorul Floridei.

CNN a relatat în aprilie 2022 că administraţia Biden era dispusă să îşi asume riscul de a pierde urma armelor furnizate Ucrainei , deoarece le considera esenţiale pentru victoria Ucrainei în fața forţelor ruseşti.

Comandamentul SUA din Europa a încercat să atenueze problema anul trecut, solicitând şi păstrând chitanţe de mână de la ucraineni, pe care aceştia au făcut un „efort de bună-credinţă” pentru a le furniza, se arată în raport, citând personalul EUCOM.

Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev a cerut, de asemenea, guvernului ucrainean rapoarte de cheltuieli, pierderi şi daune pentru echipamentele furnizate de SUA, se mai arată în raport, iar autorităţile ucrainene „au depus eforturi pentru a preveni proliferarea ilicită a materialului de apărare furnizat de Statele Unite”.

Cu toate acestea, organizaţiile criminale au reuşit să fure o parte din armamentul şi echipamentele furnizate de SUA şi aliaţii săi, se arată în raport.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata