Instrumentul European pentru Pace: Consiliul UE adoptă o măsură de asistență pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale Republicii Moldova

0 62

Consiliul UE a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) pentru a sprijini Forțele Armate ale Republicii Moldova în modernizarea capacităților de apărare aeriană ale țării.

Măsura, în valoare de nouă milioane de euro,  va finanța interceptoarele pentru sisteme de apărare aeriană pe distanțe scurte, în beneficiul Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Aceasta completează o măsură de asistență de 41 de milioane de euro adoptată pe 4 aprilie 2024, care avea ca scop modernizarea capacităților de apărare ale Forțelor Armate ale Moldovei în domeniile mobilității, supravegherii aeriene, războiului electronic și logisticii.

Acest sprijin va permite ministerului Apărării al Republicii Moldovei să își îmbunătățească eficiența operațională, să accelereze îndeplinirea standardelor și interoperabilității UE și, astfel, să protejeze mai bine infrastructura civilă critică, precum și civilii în situații de criză și urgență. De asemenea, va spori capacitățile Moldovei de a participa la misiuni și operațiuni militare CSDP ale UE.

Datorită acestui sprijin, asistența EPF pentru Moldova se ridică în prezent la un total de 137 de milioane de euro. Anul trecut și în 2022, UE a aprobat un ajutor în valoare de câte 40 de milioane de euro fiecare. Prima asistență, aprobată în decembrie 2021, a fost de șapte milioane de euro.

UE este angajată să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata