Într-un pas cu separatiștii în Piața Roșie de la Moscova. Cine mai participă la paradă.

2 199

Ostașii moldoveni au zburat duminică, 14 iunie, spre Moscova. Ei vor defila de rând cu militari din Abhazia, Osetia de Sud, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan la parada Victoriei, care va avea loc în capitala Rusiei, în data de 24 iunie. Dmitrii Peskov a anunțat ce țări au confirmat participarea. 

Există o listă preliminară, totul este în proces de lucru. Avem confirmări din Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Există, de asemenea, confirmarea participării Serbiei, Croației, Abhaziei, Osetiei de Sud”. Vă amintesc că acum accentul se pune pe invitarea șefilor de stat din CSI„, le-a spus Peskov reporterilor, răspunzând la întrebarea dacă le-au fost trimise invitații la Parada Victoriei de la Moscova și omologilor președintelui rus din cele cinci state membre ale Consiliul de Securitate al ONU și dacă au primit răspunsuri.

De asemenea, el a menționat că mai mulți lideri de state au primit o invitație, iar Rusia, în câteva zile, urmează să primească confirmările din partea acestora.

În data de 14 iunie la Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc ceremonia de detașare la Moscova a celor 75 de militari din Compania Gărzii de Onoare. În calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, preșdintele Igor Dodon l-a împuternicit pe generalul de divizie Victor Gaiciuc, consilierul prezidențial pe probleme de apărare și securitate națională, secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Pozele de la ceremonie au fost publicate pe pagina de facebook a lui Igor Dodon.  

 

La scurt timp, șeful statului a fost acuzat de către internauți de inconsecvență. Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța a făcut referire la declarațiile lui Igor Dodon din 12 iunie potrivit căreia „moldovenii nu ascultă sfaturile medicilor, urcă în microbuze ca în banca de șprote, 40 unul peste altul”. ”14 iunie: 75 de tineri, în același spațiu închis și tot ca „șprotele” într-un tub, în baza unui ordin al oleacă-medicului, contrar sfaturilor medicilor, contrar interdicțiilor dispuse”, a scris Negruța pe facebook.

Anterior, decizia președintelui de a trimite un grup de militari pentru a participa la paradă în plină pandemie a fost dur criticată. Deputatul Platformei DA Iurie Reniță îi propune lui Igor Dodon să meargă la Moscova cu cei 2000 de militari din fosta Armată a 14-a din Transnistria. Reniță a declarat pentru jurnal.md că acest gest este o provocare politică ce compromite Armata Națională.

Analistul politic Ion Tăbîrță afirmase că decizia președintelui Igor Dodon de a merge la Moscova în timp de pandemie, însoțit de militarii moldoveni, ar fi motivată electoral.

O demonstrație clară pentru electoratul său că el este un aliat fidel și personal al lui Vladimir Putin, care sunt prioritățile externe și geopolitice ale Republicii Moldova atâta timp cât va fi condusă de Igor Dodon. Referințe directe și indirecte în campania electorală la această participare la parada de la Moscova la sigur se va face”, a declarat Tăbârță pentru Radio Europa Liberă.

În Rusia, solemnitățile de masă dedicate celei de-a 75-a aniversări a Victorii în Marele Război pentru Apărarea Patriei au fost amânate din cauza pandemiei. Liderul rus Vladimir Putin a propus organizarea paradei de Ziua Victoriei pe 24 iunie și a Marșului Regimentului Nemuritor pe 26 iulie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
2 Comentarii
  1. […] mult, scandalul a fost escaladat și de faptul că la parada din 24 iunile de la Moscova, militarii moldoveni vor defila de rând cu militari din zonele separatiste Abhazia, Osetia de Sud, teritorii ocupate prin agresiunea militară a Federației Ruse, precum și alte țări din CSI […]

  2. […] Mai mult, scandalul a fost escaladat și de faptul că la parada din 24 iunile de la Moscova, militarii moldoveni vor defila de rând cu militari din zonele separatiste Abhazia, Osetia de Sud, teritorii ocupate prin agresiunea militară a Federației Ruse, precum și alte țări din CSI […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata