Între profit și principii: dilema investitorilor străini în Rusia

64

Editorial de Alexander Maliarenko

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a început să-și reconstruiască relațiile cu comunitatea globală. Companiile străine s-au grăbit să intre pe piața rusească, iar cele rusești au făcut eforturi să se stabilească la nivel internațional, atât independent, cât și ca parte a lanțurilor valorice globale. Conflictul în curs dintre Rusia și Ucraina, care a început pentru prima dată în 2014 și a escaladat într-un război pe scară largă în 2022, a schimbat însă drastic dinamica. Multe companii occidentale s-au retras de pe piața rusă, dar unele au rămas. Deci, cum își desfășoară aceste companii operațiunile în Rusia?

Rolul Rusiei în economia globală

Ca răspuns la anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei din 2014, națiunile occidentale au impus sancțiuni Rusiei. La acel moment, mai multe companii străine au fost nevoite să-și regândească strategiile privind prezența pe piața rusă sau parteneriatele cu entități rusești. Preocupările Occidentului s-au concentrat în primul rând pe complexul militar-industrial al Rusiei și pe companiile care operează în Crimeea sau în alte zone contestate ale Ucrainei. Totuși, ideea unui exod complet al marilor afaceri internaționale din Rusia nu se materializase încă. Situația a luat o întorsătură bruscă după invazia pe scară largă din februarie 2022.

Economia Rusiei este una dintre cele mai mari din lume și cea dominantă în regiunea sa. Cu un  PIB nominal de 2,1 trilioane de dolari, Rusia reprezintă doar aproximativ 2% din economia globală. Prin comparație, SUA are 26%, China 17% și UE 18%. Unele țări europene, luate individual, cum ar fi Germania (PIB de 4,6 trilioane de dolari), Franța (3,1 trilioane) și Italia (2,3 trilioane), depășesc contribuția Rusiei la economia mondială. Cu toate acestea, importanța Rusiei crește atunci când se ia în considerare paritatea puterii de cumpărare. În acest caz, Rusia urcă pe locul 6 la nivel global conform FMI sau chiar pe locul 4 conform  Băncii Mondiale.

Citește continuarea AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și