INVESTIGAȚIE RISE: Cel puțin trei moldoveni, condamnați în Rusia și înrolați de Wagner, au murit în Ucraina

0 30

Sunt cel puțin trei moldoveni condamnați în Rusia, care au murit în Ucraina după înrolarea în grupul paramilitar Wagner. Informațiile au fost publicate într-o nouă investigație Rise Moldova, iar jurnaliștii susțin că au discutat cu familiile conaționalilor și au solicitat precizări de la Moscova.

Unul dintre ei, Ion, le-a scris ultima dată rudelor în 2012, când a fost condamnat. Bărbatul le cerea bani pentru a contracta un avocat, pentru a-i apăra interesele în instanță. Moldoveanul a fost condamnat pentru că și-a ucis în bătaie concubina. Bărbatul urma să fie eliberat în 2021, dar din cauza unor conflicte în penitenciar, a mai fost condamnat la doi ani de pușcărie, apoi a ajuns să fie înrolat în Wagner, apoi să moară în Bahmut. Mama lui Ion nu a fost încă anunțată despre decesul fiului, iar apropiații se tem că vestea ar putea să o afecteze.

Al doilea moldovean din Wagner, Vlad, decedat în Ucraina, s-a stins din viață în octombrie 2022, conform Rise. El avea 32 e ani și a plecat în Rusia în 2005. Bărbatul a stat 15 ani după gratii, fiind condamnat de cinci ori pentru furturi, conform rudelor. Moldoveanul mai avea de petrecut doi ani după gratii când Wagner a început recrutările. Rudele au aflat că a decedat la linia fierbinte Wagner, însă mama lui încă nu crede că feciorul putea să meargă la război în Ucraina.

Rise scrie că există și al treilea moldovean înrolat în Wagner și decedat în Ucraina, dar nu publică mai multe informații despre el. Conform informațiilor pe care publicația le-a primit de la MAEIE și autoritățile de la Moscova, 621 de cetățeni moldoveni se află actualmente după gratii în Rusia, 166 dintre ei fiind în centrele de detenție pentru efectuarea urmăririi penale.

Conform acordurilor bilaterale, moldovenii deținuți în Rusia pot solicita transferul în Moldova, pentru a-și ispăși pedeapsa, prin depunerea unei cereri la Ministerul Justiției din Rusia. În 2023, au parvenit 22 de cereri de la transfer.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata