ION STURZA: S-a terminat cu energia ieftină. Autoritățile să treacă la „energia verde”și să aibă curajul să spună „нет” rușilor
Fostul premier al Republicii Moldova, om de afaceri acum în România, Ion Sturza, face prognoze pesimiste, dar realiste referitor la energie și costul ei la nivel mondial, care îi va afecta în mare parte și pe moldoveni. Sturza afirmă că „s-a terminat cu energia ieftină”, iar cetățenii ar trebui să se resemneze cu acest gând, autoritățile să treacă la „energia verde”, să depășească „frica” și să aibă curajul să spună „нет” (n.r. „nu”) rușilor.
„S-a terminat energia ieftină! Generații întregi de acum încolo vor trebui să se acomodeze la costuri tot mai mari. Printre ele se află și moldovenii care nu au avut norocul să se nască pe un tărâm bogat în resurse primare de energie – gaz, petrol, cărbune. La începutul anului, gazul natural se tranzacționa cu 18 euro MWh, astăzi contractele la bursa de gaze de la Viena se încheie cu 87 de euro MWh. O creștere de 4,8 ori! Și faptul că pentru consumatorii moldoveni această creștere va fi doar de 3 ori pare o mană cerească. Evident, putem blama speculanții de pe piețele „libere” energetice, producătorii hrăpăreți (și nu doar rușii), politica lui Putin. Și ceva mai exotic, nu a bătut vântul în Europa și nu a plouat în Brazilia. Dar dacă să fim sinceri, ne-am făcut-o noi siguri cu capetele noastre puțin romantice. Salut din toată inima tranziția la energia (economia) verde. Cine nu-și dorește un mediu mai curat?!”, se întreabă Sturza.
Totuși, Ion Sturza afirmă că, tranziția trebuie să fie chibzuită și rațională.
„Sub presiunea deseori populistă a unei minorități incisive, în ultimii ani s-au abandonat total investițiile în resursele naturale și nu numai energetice. Nu sunt în trend. Activiștii au atacat la propriu companiile și băncile care doreau să continue să investească în exploatare și noi tehnologii. Energia atomică (cea mai puțin poluantă, de altfel) a fost predată blasfemiei publice. Rezultatul acestei „mode” este nu numai o penurie de energie și creștere de prețuri, dar și o inflație fără precedent în ultimele decenii. Lucru care a luat prin „surprindere” băncile centrale și guvernele. Prețurile cresc în lanț la toate. Cât vor costa anul viitor alimentele dacă îngrășămintele minerale produse din gaz și motorină au crescut de două ori? Ce putem face noi ca și consumatori-victime? Să încercăm să ne acomodăm: economism, reducem consumul, ajustăm bugetele alocate, trecem la producție și servicii mai puțin consumatoare de energie. Nu e vorba de slănină, ci să ieșim din iarnă”, spune Ion Sturza.
Efectul acestor schimbări, spune ex-premierul cad acum pe umărul guvernării PAS, care pare a fi „un pic panicată, reactivă și fricoasă să spună „nu” în anumite situații. Totodată, Ion Sturza spune că Republica Moldova trebuie să devină independentă energetic în decurs de maxim 6 ani.
„Trebuie să recunoaștem că provocarea cea mare cade pe umerii guvernării. Guvernare care pare un pic „dusă” de evenimente, de multe ori panicată și reactivă. Cel mai prost sfetnic este frica. Frica de a spune lucrurilor pe nume. Frica de a-i ajuta doar pe cei care într-adevăr nu se descurcă. Frica de a spune „niet” (n.r. „nu”) rușilor. Frica de a veni cu un plan de investiții și strategii de independență energetică. Și, nu în ultimul rând, frica de a evacua din sistem cârtițele care acționează în interesele Gazprom & Co. Frica. Orice criză este o oportunitate de a acționa. Moldova poate și trebuie să devină independentă energetic în 5-6 ani. Iluzii? Nu! Dar asta este altă poveste și provocare pentru guvernanți”, conchide Ion Sturza.
sursa: realitatea.md