Iranul a anunțat că va semna, în următoarele luni, un parteneriat strategic cu Rusia, similar celui încheiat cu China

0 37

Iranul a anunțat că va semna, în următoarele luni, un parteneriat strategic cu Rusia, similar celui încheiat pe 27 martie cu China. Potrivit diplomației de la Teheran, se conturează, deja, o axă orientală, între Iran, China și Rusia. Sursa, citată de agențiile internaționale de presă, precizează că aranjamentele preliminare cu Moscova au fost convenite și că mai rămân de pus la punct diferite clauze.

Analiștii constată că anunțul Iranului survine într-un moment în care acesta e tot mai sfidător la adresa Occidentului, iar relațiile cu Statele Unite rămân tensionate. Ei acuză toxicitatea acestor alianțe între republica islamică, regimul comunist de la Beijing și cvasi-dictatura președintelui rus Vladimir Putin. Luna trecută, Iranul a fost admis în așa-numita Organizație de cooperare de la Shanghai (OCS), dominată de Moscova și Beijing, expresie a dorinței sale de a-și îndrepta politica externă spre est. Pe lângă Rusia și China, aceasta mai vizează cele două Corei, India și Japonia.

În februarie, Rusia şi Iranul au făcut exerciţii navale comune în Golful Oman şi în regiunea de nord-vest a Oceanului Indian, exersând tiruri de artilerie asupra unor ţinte maritime de suprafaţă şi exerciţii antipiraterie. Grupul naval rus care a participat la aceste manevre a fost format dintr-o corvetă, un petrolier şi un remorcher, din cadrul Flotei din Marea Baltică.

Iranul a participat cu o fregată purtătoare de rachete, o corvetă şi alte trei nave dotate cu rachete. Iranul şi Rusia desfăşoară în mod regulat exerciţii militare atât în Oceanul Indian, cât şi în Golful Persic sau în Marea Caspică, unde, în septembrie 2020, mai multe nave iraniene au participat la manevrele strategice navale ‘Kavkaz’. Moscova e și un furnizor tradiţional de arme către Iran.

Sursa: https://www.veridica.ro/ro/stiri/iranul-a-anuntat-ca-va-semna-in-urmatoarele-luni-un-parteneriat-strategic-cu-rusia-similar-celui-incheiat-cu-china

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata