ISW: ucrainenii avansează în pofida ploilor abundente. Rușii își intensifică eforturile de a cuceri Avdiivka

0 96

Forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și în apropiere de Bahmut pe fondul unor ploi abundente, constată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Grupului Tavria din cadrul armatei ucrainene, care luptă pe frontul de sud, a anunțat progrese la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orihiv, în regiunea Zaporizhzhia) și în apropiere de Klișchiivka și Andriivka, la sud-vest de Bahmut.

Anterior, comentatorii militari ruși susțineau că ploile abundente din apropierea frontului limitează operațiunile militare. Înrăutățirea vremii afectează vizibilitatea și utilizarea dronelor de recunoaștere, precum și obstrucționează deplasările vehiculelor, spun ei.

Condițiile meteorologice variază în diferite sectoare ale frontului, dar, în general, se înrăutățesc, precizează ISW.

Ilia Ievlaș, purtătorul de cuvânt al forțelor de est ale Ucrainei, a declarat că ploile abundente au limitat dependența trupelor ruse de aviație și drone în direcția Lîman-Kupiansk.

Potrivit ISW, iarna nu va opri contraofensiva ucraineană, dar va prezenta provocări pentru anumite operațiuni.

Statul Major General al Ucrainei a raportat marţi că trupele sale rămân în ofensivă cu succese parţiale pe fronturile de la Bahmut (est) şi Zaporojie (sud). În aceste două sectoare, forțele ucrainene au respins totodată atacurile efectuate de ruși asupra poziţiilor pe care le-au eliberat în ultimele săptămâni.

Rușii se concentrează pe cucerirea orașului Avdiivka

Pe de altă parte, rușii s-au lansat marți în bombardamente masive asupra orașului Avdiivka, pe care încearcă să-l încercuiască, a declarat şeful administraţiei militare din Donețk, Vitali Barabas.

„De peste un an există riscul ca localitatea să fie ocupată, dar astăzi situaţia s-a agravat rapid”, a adăugat oficialul ucrainean, indicând că au mai rămas 1.600 de locuitori la Avdiivka din cei 30.000 câți erau înainte de declanșarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata