Japonia vrea o cooperare mai strânsă cu NATO din cauza alianței lui Putin cu Kim Jong Un și Xi Jinping

0 29

Intensificarea cooperării militare între Rusia şi Coreea de Nord a subliniat necesitatea pentru Japonia de a avea legături mai strânse cu NATO, pe măsură ce ameninţările regionale privind securitatea devin din ce în ce mai interconectate, a declarat premierul japonez Fumio Kishida pentru Reuters, potrivit agerpres.ro.

În declaraţii scrise înainte de participarea sa la summitul NATO de la Washington, Kishida a semnalat totodată îngrijorarea cu privire la presupusul rol al Beijingului în sprijinirea războiului Moscovei în Ucraina, deşi nu a numit în mod explicit China.

„Securitatea euro-atlantică şi cea indo-pacifică sunt inseparabile, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi cooperarea sa militară aprofundată cu Coreea de Nord sunt o reamintire puternică în acest sens”, a mai spus Kishida. „Japonia este hotărâtă să-şi consolideze cooperarea cu NATO şi partenerii săi”, a adăugat el.

Comunitatea internaţională nu ar trebui să tolereze încercările unor ţări de a perturba ordinea globală stabilită, a spus liderul japonez, reiterând un avertisment că Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est mâine.

El a făcut apel, de asemenea, la o mai mare cooperare pentru a face faţă noilor ameninţări de securitate care depăşesc graniţele geografice, precum atacurile cibernetice şi conflictele în spaţiu.

Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, care împreună cu Japonia sunt cunoscute sub numele de Indo-Pacific Four (IP4), sunt şi ele aşteptate să participe la summitul NATO din 10-11 iulie de la Washington.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata