Joc riscant! Igor Dodon crește tensiunea în jurul Moldovei

2.961

”Moldova poate transporta pe teritoriul său armele furnizate de țările NATO către Ucraina”. Este declarația făcută de fostul președinte Igor Dodon într-un interviu pentru Publika TV. El nu exclude ca armele pentru armata ucraineană să poată fi transportate atât pe calea ferată, cât și pe cea rutieră, traversând teritoriul țării noastre.

Făcând o astfel de presupunere, politicianul induce ideea că aprovizionarea cu arme prin Moldova se întâmplă cu adevărat, argumentând că nimeni nu cere acordul Chișinăului și țara noastră se transformă în cele din urmă într-un participant la ostilitățile din Ucraina.

Mai mult, potrivit lui Dodon, acum țările occidentale obligă Chișinăul să cumpere arme de la NATO, pentru ca apoi să „tragă spre est”. Între timp, potrivit politicianului, amenințarea la adresa Moldovei vine doar de la actualele autorități ale țării, și nu din Rusia.

Cu aceste declarații, Dodon încearcă să omoare doi iepuri dintr-o lovitură: să recâștige încrederea Moscovei și încrederea personală a lui Putin, dar și să atragă din nou acea parte a electoratului pro-rus care s-a îndepărtat de el după ultimele alegeri prezidențiale. Aceste cuvinte țintesc și către cei care se tem că Moldova va fi atrasă într-un război cu Rusia.

Ce este în neregulă cu afirmațiile lui Dodon?

În primul rând, acestea sunt doar speculații, care nu sunt susținute de fapte. Dodon nu a furnizat nicio informație despre încărcături sau despre expeditori. Între timp, este aproape imposibil de ascuns transportarea pe calea ferată a armelor grele – obuziere, sisteme de lansare multiplă de rachete, tancuri. Acest lucru este și mai greu de realizat pe ascuns în cazul în care pentru transportare sunt utilizate mașinile de mare tonaj. Dacă astfel de încărcături ar traversa cu adevărat Moldova, Internetul ar abuda în fotografii. Mai mult, propaganda rusă nu ar pierde ocazia să raporteze imediat acest lucru. În lipsa probelor, propagandiștilor nu le rămâne decât să opereze cu vorbele goale ale fostului președinte pro-rus.

Da, mai sunt și armele mai mici – cartușe, obuze, arme de calibru mic, sisteme de rachete antitanc, lansatoare de grenade etc. Însă este vorba de armament tactic care nu este deloc suficient pentru a duce un război în adevăratul sens al cuvântului. Chiar și așa, nici în acest caz nu există informații despre furnizarea a astfel de muniții și arme prin Moldova. Nici măcar la nivel de zvonuri.

De ce este jocul lui Dodon riscant?

Dorința ostentativă de a proteja Moldova de riscurile militare poate avea un cu totul alt efect și poate oferi Moscovei un motiv să declare amenințări din partea țării noastre la adresa intereselor și securității Rusiei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și