Joe Biden a anunțat în ce condiții va adera Ucraina la NATO

0 161

Președintele SUA, Joe Biden, vorbind luni la o conferință de presă după summitul NATO de la Bruxelles, a declarat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu exclude posibilitatea aderării Ucrainei la NATO, dar Kievul trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să îndeplinească criteriile necesare pentru primirea planului de acțiune NATO – acesta este un pas necesar pe calea aderării la alianță. „Ucraina nu a eliminat încă corupția”, a spus președintele SUA. El a menționat că posibila aderare a Ucrainei la NATO depinde și de poziția țărilor care sunt acum membre ale acestei organizații.

„Nu va depinde numai de mine dacă vom concluziona că Ucraina poate deveni parte a NATO, dar va depinde de uniune și de modul în care va vota”, a adăugat Biden. „Știu că [țările membre NATO] trebuie să fie convinse și acest lucru nu este ușor”, a spus președintele SUA.

El a subliniat că țările Alianței rămân gata să sprijine Ucraina, astfel încât să poată rezista atacului Rusiei.

Declarația adoptată la sfârșitul summitului de la Bruxelles spune că Ucraina în viitor „va deveni membru NATO”, dar despre gradul de pregătire pentru aderare, precum și despre fiecare partener NATO, „vor fi judecați după realizările lor”. La fel se spune despre Georgia. Ambele țări au primit promisiunea de a fi admise la NATO în 2008.

Liderii celor 30 de țări ale Alianței, după cum se menționează în comunicat, au concluzionat că „acțiunile agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității euroatlantice”.

Documentul descrie în detaliu ce acțiuni ale Rusiei NATO le consideră agresive sau amenințătoare. Acestea includ, printre altele, acumularea puterii militare de către Rusia în diferite sfere, exerciții la scară largă efectuate fără notificare, desfășurarea de rachete moderne cu dublă utilizare în regiunea Kaliningrad, integrarea militară cu Belarus, precum și acțiuni hibride, încercările de a interveni în alegeri și procesele democratice din statele membre NATO, campaniile de dezinformare la scară largă și activitățile cibernetice rău intenționate.

În același timp, după cum se spune în document, „NATO nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”. În special, țările NATO nu au intenția de a lansa rachete nucleare terestre în Europa. În același timp, o atenție considerabilă în document este acordată creării unui sistem unificat de apărare antirachetă NATO. De asemenea, afirmă că, în cazul unui război hibrid, Consiliul Atlanticului de Nord „ar putea decide să pună în aplicare articolul 5 din Tratatul de la Washington, ca și în cazul unui atac armat”.

Sursa: svoboda.org

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata