Joe Biden acuză în premieră Rusia de genocid în Ucraina

0 98

Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”, odată ce președintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia își va continua operațiunea „în mod ritmic și calm” și își va atinge obiectivele.

„Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa.

Biden l-a numit, în repetate rânduri, pe Putin criminal de război, dar a folosit discursul de la o fabrică de etanol din Iowa pentru a-și înăspri critica și a acuza pentru prima dată Rusia de genocid.

„Vom lăsa juriștii să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie cu siguranță așa mi se pare”, a mai spus Biden.

Rusia a negat, în mod repetat, că ar fi avut ca țintă civilii în Ucraina și a spus că presupusele crime de război de care este acuzată de ucraineni și occidentali sunt invenții.

În mai multe orașe din nordul Ucrainei de unde Rusia s-a retras după săptămâni de ocupație au fost găsite sute de cadavre ale civililor uciși, Kievul acuzând soldații ruși de crimă, tortură și viol.

Agenția de presă Interfax Ucraina l-a citat miercuri pe șeful poliției raionului Kiev, afirmând că 720 de cadavre au fost găsite în regiunea din jurul capitalei, iar peste 200 de persoane sunt dispărute.

Incursiunea de aproape șapte săptămâni a Moscovei în Ucraina, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945, a forțat peste 4,6 milioane de oameni să se refugieze în străinătate, mii de oameni au fost uciși sau răniți, iar Rusia este din ce în ce mai izolată pe scena internațională. Ucraina spune că mii de militari ruși au fost uciși.

 

 

sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata