Josep Borrell spune că Europa trebuie să-și garanteze singură securitatea. „Nu ne putem baza doar pe umbrela protecției SUA”

6

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a avertizat luni, într-un interviu acordat EFE, de la Kiev, că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea de a primi mai puţină protecţie de la Washington şi a subliniat paşii pe care i-a făcut Bătrânul Continent pentru a-şi reduce dependenţa de SUA, transmite Agerpres. 

„Nu ne putem gândi că umbrela protectoare a Statelor Unite va fi mereu deschisă şi că ne va garanta securitatea pe care, în primul şi-n primul rând, trebuie să ne-o garantăm singuri”, a declarat Borrell, într-un bilanţ al celor cinci ani în care s-a aflat la conducerea diplomaţiei comunitare, cu puţin timp înainte de a-şi încheia ultima vizită în Ucraina în această calitate.

Înconjurat de tancuri ruseşti carbonizate, expuse în Piaţa Sf. Mihail din capitala Ucrainei, unde a reafirmat continuitatea sprijinului european după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, Borrell s-a declarat artizanul promovării autosuficienţei europene în chestiuni de securitate.

„Eu nu am avut nevoie ca Trump să ajungă la preşedinţia SUA pentru a declara de la bun început că Europa trebuie să-şi asigure securitatea şi apărarea în mod mai autonom”, a afirmat Borrell, care a subliniat că invazia militară rusă a Ucrainei, în februarie 2022, a făcut ca UE să se îndrepte mai rapid spre acest obiectiv.

Borell: „Când vezi urechile lupului, sau labele ursului, abia atunci reacţionezi”

„Când vezi urechile lupului, sau labele ursului, abia atunci reacţionezi, iar în acest caz le-am văzut, chiar dacă este altcineva care plăteşte consecinţele în ceea ce priveşte distrugerea materială şi pierderea de vieţi omeneşti”, a declarat Borrell, cu referire la agresiunea militară rusă şi la efectele pe care aceasta le are în Ucraina.

Politicianul spaniol a reamintit că UE a luat decizii fără precedent în timpul acestui război, precum finanţarea achiziţiei de material militar pentru o ţară aflată în război.

Împreună, UE şi statele membre au contribuit cu o sumă „deloc de neglijat” de aproape 44 de miliarde de euro, a adăugat el.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și