Jurnalistul Andrei Kuznecik nu a fost eliberat, deși condamnarea sa la 10 zile de închisoare a expirat

0 180

Autoritățile din Belarus nu l-au eliberat pe jurnalistul Andrei Kuznecik, deși condamnarea sa la 10 zile de închisoare a expirat luni. Kuznecik, care a lucrat pentru serviciul belarus al Europei Libere, a fost condamnat pe 26 noiembrie, după un proces în care a refuzat să recunoască verdictul că se face vinovat de huliganism. El e închis în centrul de detenție Akrețina, unde mulți deținuți s-au plîns că au fost torturați.

Rudele jurnalistului au declarat în 6 decembrie că nu au fost informați cu privire la eliberarea lui, iar autoritățile belaruse nu au comentat deocamdată asupra acestei situații. Soția lui Kuznecik a spus că acesta s-a întors acasă dintr-o cursă cu bicicleta în 25 noiembrie însoțit de patru bărbați în civil care le-au percheziționat locuința și l-au reținut fără nici o explicație.

La sfârșitul săptămânii trecute, un alt jurnalist, Pavel Belavus, nu a fost eliberat, deși termenul lui de 15 zile de detenție expirase pe 4 decembrie. Belavus fusese condamnat pentru că a luat parte la o demonstrațiae neautorizată și a fost închis tot la Akrețina. În Belarus situația rămâne tensionată, după ce președintele Alexandr Lukașenka, aflat la putere din 1994, a reprimat violent demonstrațiile de protest împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din august 2020, pe care Lukașenka susține că le-a câștigat, dar despre care opoziția și Occidentul spun că au fost falsificate.

Sursa: https://moldova.europalibera.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata