Kievul a recâștigat „Turnurile Boiko“ din Marea Neagră. Platformele de foraj din apropierea coastei Crimeei erau folosite în scop militar

0 58

Forțele Kievului au recâștigat controlul de la Rusia asupra mai multor platforme de foraj offshore din apropierea Crimeei, a anunțat luni serviciile de informații militare ale Ucrainei.

Într-o declarație pentru aplicația de mesagerie Telegram, autoritățile au declarat că platformele de foraj cunoscute sub numele de „Turnurile Boiko” au fost recapturate într-o „operație unică”.

Platformele, cunoscute sub numele de Turnurile Boiko, erau controlate de Rusia după ce Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014.

Serviciul de informaţii condus de generalul Kirilo Budanov spune că turnurile au fost folosite de ruşi ca locuri de aterizare a elicopterelor şi pentru desfăşurarea de echipamente radar. „O operaţiune unică pentru a stabili controlul asupra turnurilor Boiko a fost efectuată de unităţile de informaţii ale apărării”, a anunţat GUR, care a publicat şi o înregistrarea video din timpul misiunii.

„În timpul operaţiunii, forţele speciale au reuşit să captureze trofee valoroase: un stoc de muniţie pentru elicoptere de tip UAM (rachete de avion neghidate), precum şi radarul Neva, care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră”, a precizat GUR.

„În timpul uneia dintre fazele operaţiunii, a avut loc o luptă între forţele speciale ucrainene aflate pe bărci şi un avion de luptă rusesc Su-30. În urma bătăliei, aeronava rusă a fost lovită şi a fost forţată să se retragă”, susţine GUR.

Rusia a anunţat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că a distrus ambarcaţiuni ucrainene, cu soldaţi la bord, care urmăreau o debarcare în Crimeea.

Observând confruntări pentru controlul celor două turnuri încă de luna trecută, Ministerul britanic al Apărării estima că acestea ar putea servi drept „avanposturi pentru desfăşurarea de forţe, platforme pentru elicoptere şi locaţii pentru amplasarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata