Kievul cere NATO mai mult sprijin militar împotriva Rusiei

0 171

Kievul a spus că va cere NATO să-i ofere mai mult sprijin militar și să pregătească sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru a descuraja vreun nou atac rusesc asupra Ucrainei.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba le-a vorbit jurnaliștilor la Riga, unde omologii săi din NATO au început la 1 decembrie a doua lor zi de convorbiri în cadrul unei reuniuni anuale.

„Suntem încrezători că, dacă ne unim eforturile, dacă acționăm în mod coordonat, vom fi capabili să-l demotivăm pe președintele Putin și să-l descurajăm să aleagă cel mai prost scenariu, care este o operațiune militară ”, a declarat Kuleba.

Ministrul danez de externe Jeppe Kofod a spus că orice operațiune militară care ar încălca suveranitatea Ucrainei va atrage „consecințe grave” asupra celui care o lansează și că țara sa era pregătită să sprijine sancțiuni „aspre”.

Declarații asemănătoare a făcut cu o zi mai devreme secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken. Moscova a avertizat la rândul său alianța militară occidentală să nu-i încalce propriile „liniile roșii”. Ucraina care cere să fie primită în NATO, înfuriind Moscova, spune că Rusia a masat zeci de mii de militari și echipamente militare grele la granița lor comună, cauzând îngrijorări privind o posibilă invazie.

Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și sprijină separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei într-un război de șapte ani și jumătate contra Kievului a negat că ar planifica vreun. Moscova spune că tensiunile ar fi alimentate de Ucraina și susținătorii occidentali ai acesteia.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata