Krasnoselski acuză Chișinăul de „terorism” și „genocid” și nu exclude că diferendul transnistrean va fi soluționat prin „măsuri dure”

142

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a participat luni la un eveniment organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea așa-zisei armate transnistrene. În cadrul discursului, acesta a acuzat Chișinăul de separatism și a menționat că nu exclude că diferendul transnistrean va fi soluționat prin aplicarea forței și a unor „măsuri dure”, scrie newsmaker.md.

Krasnoselski a acuzat Chișinăul de „genocid împotriva poporului transnistrean”.

„Până în prezent, Moldova nu a răspuns pentru crimele sale de război. Nu a răspuns pentru atacurile teroriste împotriva poporului transnistrean, nu și-a exprimat regretul pentru genocidul împotriva poporului transnistrean. În Moldova nu există consecințe juridice și de drept pentru războiul respectiv, absolut niciun regret. Iar dacă cineva nu își regretă crimele, înseamnă că este gata să săvârșească altele similare. Acei teroriști care au împușcat oameni în ceafă, ei sunt „eroi”. Da, acolo sunt proprii eroi – cei care au ucis. Iar noi avem proprii eroi – pe cei care au apărat. Iată care este diferența principială”, a declarat liderul de la Tiraspol.

Liderul separatist  a mai spus că nu exclude aplicarea unor măsuri dure pe viitor, pentru soluționarea conflictului.

„Nimeni nu știe cu siguranță ce urmează. Nu exclud și variantele de soluționare a diferendului transnistrean cu aplicarea forței, variante dure. Nimeni nu a renunțat la acestea. Încă niciun politician moldovean nu a îndrăznit să declare „Noi renunțăm la astfel de măsuri”. Nici un politician moldovean nu și-a exprimat regretul pentru războiul care a fost declanșat în Transnistria. Niciunul nu a spus adevărul despre faptul că anume Moldova a distrus integritatea teritorială a Moldovei sovietice, nu a spus că ei sunt separatiști. Noi nu am distrus nimic și nu am ieșit de nicăieri”, a mai spus Krasnoselski.

În timpul dezbaterilor cu privire la Planul de acțiuni a Guvernului în domeniul reintegrării, care s-au desfășurat pe 6 septembrie, vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski a declarat că unul dintre obiectivele Chișinăului este „să devină mai atractiv pentru malul stâng”.

În august, vicepemierul Vlad Kulminski a avut o discuție cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting. În timpul discuțiilor, a fost reiterată deschiderea părții moldovenești de a participa la o nouă rundă de negocieri în formatul ,,5+2” cu abordarea temelor din toate cele trei coșuri de pe agendă și dezvoltarea unei perspective clare de avansare în procesul de reglementare, precum și disponibilitatea antrenării într-un dialog interactiv la lucrările unei potențiale conferințe bavareze pentru promovarea măsurilor de întărire a încrederii.

S-a remarcat că Republica Moldova mizează și în continuare pe sprijinul Președinției în exercițiu a OSCE în vederea impulsionării proceselor pe dimensiunea transnistreană și soluționării problemelor curente în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și