Krasnoselski s-a plâns la Moscova că, „din cauza instabilității din Republica Moldova”, negocierile au stagnat

0 136

Se știe că Vadim Krasnoselski, așa-zisul lider transnistrean, a fost la Moscova într-o vizită, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ruși. Informații despre ce a discutat acolo continuă să apară în presa locală. Potrivit unui reportaj realizat de Pervîi Prednestrovskii cu referire la declarațiile din Rusia, s-a înțeles că acesta s-a plâns pe instabilitatea politică din Republica Moldova, care ar încurca în reluarea negocierilor în formatul 5+2.

În reportaj se vorbește despre vaccinul Sputnik-V care ar urma să ajungă în țară în două loturi în luna aprilie și luna mai. Este vorba despre 62 de mii de doze, care în primă etapă vor fi pentru medicii care activează în zonă.

„A fost un subiect primordial de discutat pentru asigurarea cetățenilor transnistreni cu vaccin. Au fost probleme tehnice legate în special de Republica Moldova. Mai întâi am așteptat înregistrarea, după care prețul comercial. Acum parcă totul este decis”, a declarat Krasnoselski.

Însuși el se va vaccina cu Sputnik-V, „când va veni timpul”„În primul rând, la noi vor fi vaccinați medicii care luptă pentru viața pacienților infectați. Totul, la dorință”.

Nu este clar deocamdată cum va fi transportat vaccinul.

De câteva ori a repetat pentru jurnaliștii ruși cuvântul „interesant” în contextul în care Transnistria ar vrea să exporte pe piața din Federația Rusă produsele autohtone, cum ar fi „produse ecologice interesante, băuturi alcoolice (Kvint, Buket Moldova), textile și instrumente din metal”.

S-a lăudat că în vreme de pandemie autoritățile separatiste s-au descurcat de sine stătător și s-a plâns că, „din cauza instabilității politice din Republica Moldova, negocierile în formatul 5+2 au stagnat”. În același timp, apar câteva imagini, precum că Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu diaspora la Moscova.

https://youtu.be/WfYv3bBod94

Ultima ședință a Comisiei Unificate de Control a avut loc prin martie. Pe agenda ședinței a figurat doar un subiect organizatoric legat de înlocuirea unor militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, ale căror deplasări de serviciu s-au încheiat.

În funcție a fost confirmat noul șef militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Federației Ruse, colonel D. Sorokin. La fel, Comisia a confirmat în funcție câte un observator militar din partea Republicii Moldova și a Federației Ruse.

Totodată, vinerea trecută, după o pauză de un an și două luni, a avut loc o nouă reuniune a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul fitosanitar și veterinar (ședința precedentă s-a convocat în data de 5 februarie 2020), care s-au întrunit în format de video-conferință, cu participarea reprezentanților participanților în formatul de negocieri 5+2.

Sursa: realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata