Krasnoselski și-a înlăturat oponenții. Despre scrutinul din Transnistria: „E ilegal. Nu va fi recunoscut nici de Rusia”

0 349

Un simulacru care nu va fi recunoscut de nimeni, nici măcar de Federația Rusă, cu toate că acest stat susține regimul separatist de la Tiraspol. Astfel califică directorul executiv al Asociației Promo-Lex, Ion Manole, și comentatorul politic Anatol Țăranu așa-zilele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană. Potrivit lor, așa-zisul scrutin este un exercițiu ilegal, cu un rezultat previzibil, în condițiile în care liderul separatist Vadim Krasnoselski și-a înlăturat toți oponenții politici, scrie IPN.

Reprezentanții Promo-Lex spun că așa-zisele alegeri prezidențiale din stânga Nistrului nu au nicio credibilitate, nici în fața autorităților constituționale de la Chișinău și nici pe plan extern. Experții Promo-Lex spun că nu pot monitoriza situația din regiune în contextul acestui exercițiu electoral, întrucât din anul 2015 reprezentanții Promo-Lex au interdicție de a intra în regiunea transnistreană.

Este un scrutin ilegal care nu va fi recunoscut nici măcar de Federația Rusă care susține acest regim din stânga Nistrului. Nu există observatori, nu există credibilitate, este un exercițiu la nivel local și deja se cunoaște cine va accede în această funcție sau, mai exact, cine va rămâne în această funcție. Am văzut că toți oponenții, toți candidații serioși au fost înlăturați, li s-au creat impedimente pentru a participa la un scrutin cât de cât autentic. Este un teritoriu închis, controlat de un grup de persoane, aceste persoane se comportă de parcă acest teritoriu ar fi fost privatizat de către ele. Poziția noastră în calitate de apărători ai drepturilor omului este că un teritoriu nu poate fi închis pentru jurnaliști, observatori electorali”, a spus  directorul executiv Promo-Lex, Ion Manole, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Comentatorul politic Anatol Țăranu spune că de 30 de ani regiunea transnistreană simulează existența unui stat artificial, fiind susținută de Federația Rusă. Potrivit lui Țăranu mulți cetățeni din stânga Nistrului cad în plasa propagandei separatiste, care este fortificată și de mass-media rusă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata