Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    CNN: Europa și SUA au intensificat pentru scurt timp presiunea asupra Rusiei în legătură cu Ucraina. Trump a răsturnat situația

    13 mai 2025

    Cei șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Rusiei au fost condamnați la pedepse foarte mari cu închisoarea în Marea Britanie

    13 mai 2025

    Rubla, umflată cu forța! Companiile rusești vând valută ca să supraviețuiască dobânzilor explozive

    13 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
    Moldova

    Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică

    17 aprilie 2024
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

    O bancă rusă, Promsviazbank, va începe să plătească bani pentru mii de locuitori din Găgăuzia, o regiune autonomă din Republica Moldova. Banca este, de fapt, o ramură a Ministerului rus al Apărării – și, prin urmare, a Kremlinului – și este condusă de fiul unui fost spion rus de rang înalt. Aceasta este sancționată în Occident.

    Găgăuzia a fost aleasă cu grijă. Se află în sudul Moldovei și are o istorie de sentimente separatiste. Kremlinul ar putea spera să alimenteze această stare de spirit (așa cum spionii săi au alimentat neliniștea în întreaga țară) și să provoace astfel dureri de cap guvernului pro-occidental moldovean, în timp ce țara se apropie de alegerile prezidențiale din decembrie.

    Nu este nimic ascuns în asta. Rusia acționează în mod deschis. Evghenia Guțul, guvernatorul pro-rus al Găgăuziei, a semnat un acord în timpul vizitei sale la Moscova, care prevede că toți pensionarii și angajații din sectorul public din regiune pot solicita o plată lunară echivalentă cu 100 de dolari (într-o țară unde pensia medie este de 220 de dolari).

    Conform planului, 25.000 din cei 120.000 de locuitori ai Găgăuziei, care sunt în mare parte găgăuzi ortodocși, un grup etnic turc, sunt eligibili. Factura anuală pentru ruși ar fi de aproximativ 30 de milioane de dolari.

    Ei nu trebuie să meargă în Rusia pentru asta; pot aplica de la distanță. Pentru a primi plăți regulate, locuitorilor din Găgăuzia li se oferă carduri Mir, emise de Promsviazbank. Instituția de credit deținută de stat operează și în patru regiuni ucrainene anexate ilegal. Acordul cu Guțul a fost semnat de Petr Fradkov, președintele băncii, și de un fiu al unui fost director al Serviciului de Informații Externe rusesc, SVR.

    Fradkov a declarat că acordul prevede plăți transfrontaliere, ceea ce este posibil datorită Mir – sistemul național de plată rusesc.

    Mir, sistemul național de plată rusesc, disponibil în străinătate

    Mir a fost lansat în 2016, dar a avut puțin succes până la impunerea sancțiunilor occidentale asupra sectorului financiar rusesc, inclusiv retragerea Visa și Mastercard, și în cele din urmă sistemul de plăți SWIFT.

    Pentru ruși, Kremlinul a făcut din Mir opțiunea implicită; pentru cei care plecaseră, Mir a devenit treptat singura opțiune de a transfera bani din Rusia și – pentru sutele de mii care lucrează în străinătate – de a fi plătiți.

    Băncile rusești, simțind cererea în creștere, au intensificat eforturile de a face Mir disponibil în străinătate – începând cu regiunea georgiană ilegal ocupată Abhazia, apoi extinzându-se în Asia Centrală și Belarus, Turcia, Venezuela și Cuba. Până la mijlocul anului 2023, Rusia negocia și cu privire la Mir cu Iran, India, Egipt, Indonezia și alții.

    Statele Unite au vizat Mir în februarie, când Oficiul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a sancționat operatorul Mir. Măsurile ar putea face imposibilă utilizarea cardurilor sale pentru retragerea de numerar din bancomate în anumite țări, dar nu peste tot și nu imediat.

    Citește mai mult AICI

    #influenta #Kremlin #schema #UTA Găgăuzia urss
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Noua unitate de spionaj a lui Putin, supranumită „KGB 2.0”, face ravagii în Occident, în ciuda negocierilor de pace cu Trump

    12 mai 2025

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    CNN: Europa și SUA au intensificat pentru scurt timp presiunea asupra Rusiei în legătură cu Ucraina. Trump a răsturnat situația

    13 mai 2025

    Cei șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Rusiei au fost condamnați la pedepse foarte mari cu închisoarea în Marea Britanie

    13 mai 2025

    Rubla, umflată cu forța! Companiile rusești vând valută ca să supraviețuiască dobânzilor explozive

    13 mai 2025

    UE sprijină Ucraina cu 900 de milioane de euro din profiturile activelor rusești înghețate

    13 mai 2025

    Scandalos! Jurnaliștii Digi24, filmați de George Simion fără știrea lor

    13 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.