Kremlinul „îngroapă” cazul Navalnîi. Decizia primită de mama opozantului rus

0 142

Instanţa judecătorească din oraşul Labitnanghi, situat în apropierea coloniei penitenciare din Arctica unde a fost declarat mort opozantul rus Aleksei Navalnîi, a respins acţiunea intentată de mama acestuia pe motiv că fiul ei nu a beneficiat de îngrijiri medicale corespunzătoare.

Informaţia a fost făcută publică joi de către Ivan Jdanov, unul dintre foștii colaboratori ai lui Aleksei Navalnîi, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Navalnîi a fost declarat mort pe 16 februarie în colonia penitenciară „Lupul Polar”, unde fusese încarcerat pentru 30 de ani pe fondul erijării sale în principalul opozant al regimului Putin.

Mama sa, Liudmila Navalnaia, a mers la scurt timp după aceea în oraşul Salehard, la 2.000 de kilometri de Moscova, unde anchetatorii au refuzat să îi încredinţeze trupul neînsufleţit al opozantului până când a acceptat să nu îi organizeze funeralii publice.

Autoritățile penitenciare susțin că Navalnîi a murit din cauze naturale, dar familia sa și foștii săi colaboratori contestă această versiune. Potrivit acestora, omul vinovat de moartea opozantului este nimeni altul decât Vladimir Putin. Anterior, Navalnîi supraviețuise unei otrăviri cu agentul neurochimic Noviciok, o operațiune orchestrată de o echipă specială din Serviciul Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB).

„Aleksei a intentat de multe ori procese pentru neacordarea de îngrijiri medicale în colonie. Acum că a fost ucis, ei îi refuză familiei revendicările, folosind un limbaj batjocoritor”, a declarat Ivan Jdanov.

În pofida avertismentelor regimului, zeci de mii de oameni s-au adunat în jurul bisericii în care s-a oficiat slujba de înmormântare a lui Navalnîi, apoi la cimitirul unde a fost înhumat opozantul rus.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata