Kremlinul promite că va oferi Cehiei și Bulgariei „un răspuns pe măsură”

0 131

Rusia va continua să răspundă acțiunilor Republicii Cehe și Bulgariei, anunță Secretarul de presă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt de la Moscova a spus că „pașii și acuzații neintemeiate absolut inacceptabile, nu vor rămâne fără un răspuns din partea Rusiei. Orice acțiune va fi efectuată exclusiv în interesele noastre”.

La mijlocul lunii aprilie, Praga a acuzat agențiile de informații rusești de implicarea într-o explozie de la un depozit din Vrbetica care a avut loc în 2014, incident ce a stârnit un scandal diplomatic între cele două state.

Republica Cehă a expulzat din țară 18 angajați ai ambasadei rusești. Ca răspuns, Moscova a declarat 20 de angajați ai misiunii diplomatice cehe „persona non grata” și a numit acuzațiile drept fiind „absurde și nefondate”.

Ulterior, parchetul bulgar a anunțat sătpămâna aceasta, implicarea Rusiei în exploziile de la un șir de fabrici și depozite militare din Bulgaria care s-au petrecut în 2011, 2015 și 2020.

Potrivit șefului Ministerului de Externe rus, Serghei Lavrov, „Sofia a decis să-i depășească pe cehi cu astfel de declarații”. El a adăugat, referindu-se la afirmațiile „nefondate” ale Bulgariei că în așa tempouri „Rusia ar putea fi acuzată și de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand în 1914”.

De asemenea, autoritățile bulgare au acuzat șase ruși de implicare în tentativa de otrăvire a omului de afaceri Emilian Gebrev, care furniza arme forțelor  ucrainene în mijlocul conflictului de la Donbas.

Toate aceste incidente au stârnit un val de critici aduse Moscovei, care s-au manifeste printr-un șir de expulzări a diplomaților ruși din mai multe state europene, printre care: Polonia, Ungaria şi Slovacia. Autoritățile acestora au anunțat că vor susține autoritățile Republicii Cehe și „condamnă acțiunile ilegale și violente” ale agenților din Rusia.

Sursa: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata