Kremlinul spune că nu poartă negocieri privind desfăşurarea unor trupe în Mali

0 13

Nu se poartă negocieri privind desfăşurarea unor trupe ruseşti în Mali – a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El spune că niciun reprezentant al armatei ruse nu se află în statul african. În ajun, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, avertizase că Parisul îşi va retrage trupele din Mali dacă junta la putere la Bamako apelează la mercenarii ruşi din aşa-numita armată Wagner. Colega sa de la Apărare, Florence Parly, a apreciat că un astfel de acord ar fi extrem de îngrijorător. Oficiali malieni, citaţi de agenţiile internaţionale de presă, au recunoscut că există contacte cu ceea ce media numesc sulfuroasa societate Wagner.

În iunie, Le Drian afirma că Rusia a capturat puterea în Republica Centrafricană, prin intermediul mercenarilor Wagner. Parisul și-a înghețat ajutorul financiar pentru fosta sa colonie din centrul Africii  și a suspendat cooperarea militară cu regimul de la Bangui, pe care-l consideră complicele  unei campanii antifranceze teleghidate de ruși. Forțele franceze au intervenit, între 2013 și 2016, în Africa Centrală, pentru a pune capăt violențelor intertribale. Cu o populație  de 4,5 milioane de locuitori și clasată printre cele mai sărace state din lume, Republica Centrafricană are resurse însemnate de diamant și aur, foarte tentante, spun analiștii, pentru favoriții Kremlinului.

Guvernul centrafrican a acordat permise de exploatare minieră unor societăți ruse controlate de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui  Vladimir Putin, considerat principalul finanţator al armatei Wagner. Calificaţi, frecvent, drept mercenarii Kremlinului şi celebri pentru cruzimea lor, combatanţii din organizaţia Wagner au fost prima oară semnalaţi în 2014, alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Au apărut, un an mai târziu, în Siria, ca apărători ai regimului Başar al-Assad, iar prezenţa lor a fost ulterior semnalată în Libia, Sudan, Mozambic sau Venezuela.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata