Kuleba spune că Ucraina „respectă alegerea poporului slovac” după ce populiștii pro-Kremlin au câștigat alegerile de duminică .

0 61

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat, luni, că Ucraina „respectă alegerea poporului slovac”, după ce alegerile parlamentare din Slovacia au fost câștigate de populiști pro-Kremlin, formațiunea condusă de fostul premier Robert Fico.

„Respectăm alegerea poporului slovac, însă este prea devreme pentru a spune cum va afecta rezultatul acestor alegeri poziţia Slovaciei”, a declarat Kuleba, în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe europeni, la Kiev.

„Trebuie să aşteptăm formarea coaliţiei şi apoi, având în vedere componenţa acesteia, vom trage primele concluzii”, a mai spus şeful diplomaţiei ucrainene, în condiţiile în care partidul Smer-SD nu a obţinut decât 23% din voturi la scrutinul de sâmbătă. Partidul Smer-SD, care se pretinde social-democrat, condus de fostul premier Robert Fico, intenţionează să sisteze ajutorul militar pentru Ucraina, critică Uniunea Europeană şi NATO și ia frecvente apărarea regimului criminal de la Kremlin. În timpul campaniei electorale, Fico, în vârstă de 59 de ani, a promis că Slovacia nu va trimite niciun fel de muniţie Ucrainei şi că va dezvolta relații mai bune cu Rusia. Guvernele care au condus Slovacia după ce Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei au susţinut fără rezerve guvernul de la Kiev cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata