La Moscova a început procesul unui ales local care a criticat războiul din Ucraina. El a continuat protestul în sala de tribunal

0 73

Un tribunal din Moscova a început marţi procesul unui ales local acuzat de „difuzare de informaţii mincinoase”, după ce a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Acuzaţiile i-ar putea aduce o condamnare de zece ani de închisoare, scrie digi24.ro.

Alesul municipal, Aleksei Gorinov, s-a prezentat la audiere cu o foaie pe care era scris mesajul „Sunt împotriva războiului”.

Aleksei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat pe 26 aprilie de poliţie la Moscova şi plasat în detenţie provizorie. Procesul său a început pe 1 iunie, dar a fost imediat amânat, scrie Agerpres, care preia AFP.

Alesul este urmărit pentru „difuzarea de informaţii mincinoase” privind armata rusă, o infracţiune introdusă la începutul lui martie pentru a reduce la tăcere criticile privind ofensiva din Rusia.

În acest caz, Aleksei Gorinov este acuzat că a acţionat „în grup” cu o altă deputată municipală moscovită, Elena Kotenocikina, care a părăsit Rusia. El riscă 10 ani de închisoare.

Ce a făcut Gorinov

Potrivit site-ului de informaţii Mediazona, specializat în monitorizarea afacerilor judiciare, Aleksei Gorinov a denunţat pe 15 martie „agresiunea” Moscovei împotriva Ucrainei, cu prilejul unei reuniuni de lucru filmate.

În această luare de cuvânt, el a pus în discuţie, în context, organizarea în circumscripţia sa a unor evenimente de divertisment, în special un concurs de desene pentru copii.

„Copiii devin orfani şi nepoţii şi strănepoţii participanţilor la cel de Al Doilea Război Mondial sunt aruncaţi în infernul luptelor din Ucraina”, a declarat el.

„Estimez că toate eforturile societăţii civile trebuie să servească la încetarea războiului şi să antreneze retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el, potrivit Mediazona.

ONG-ul Amnesty Internaţional a făcut apel la eliberarea sa imediată, denunţând „un proces cu înaltă vizibilitate” vizând să trimită un „mesaj de descurajare”.

De pe 24 februarie, zeci de persoane care au criticat public conflictul au fost urmărite penal în Rusia. Majoritatea au fost condamnate la amenzi, dar altele riscă pedepse grele cu închisoarea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata