La patru luni de la autorizarea vaccinului Sputnik V, doar patru milioane de ruşi au fost vaccinaţi cu ambele doze

1 160

Preşedintele Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruşi să se vaccineze împotriva COVID-19, la mai puţin de o săptămână după ce liderul de la Kremlin s-a vaccinat şi el împotriva coronavirusului, cu uşile închise. Apelul a fost lansat în contextul în care campania de vaccinare din Rusia avansează într-un ritm lent, la aproape patru luni de la punerea în circulaţie a vaccinului Sputnik V.

Doar patru milioane de ruşi au fost vaccinaţi cu ambele doze, iar alte două milioane cu prima doză, echivalentul a doar 4% din populaţia Rusiei. Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, s-a vaccinat departe de camerele de vederi. Anterior, Putin precizase că nu doreşte să se vaccineze public deoarece nu vrea să o facă pe maimuţa. Liderul de la Kremlin a refuzat să dezvăluie cu care dintre cele trei vaccinuri produse în Rusia a fost imunizat, lăudându-le eficacitatea care, din punctul său de vedere, este echivalentă.

.„Dacă o persoană vrea să se simtă în siguranţă, să nu se îmbolnăvească sau să nu rămână cu sechele după îmbolnăvire, atunci este de preferat să se vaccineze, bineînţeles”, a declarat Vladimir Putin, cu prilejul unui interviu difuzat de televiziunea publică, precizând că demersul este ”necesar”.

Vaccinului Sputnik V, unul din trei vaccinuri dezvoltate în Rusia a fost primul omologat în lume în august anul trecut și aprobat între timp în 56 de ţări. Potrivit unui sondaj publicat la începutul lui martie de centrul independent Levada, aproape două treimi dintre ruşi estimează că COVID-19 este o ”armă biologică” creată de om, iar 62% dintre persoanele chestionate nu sunt dispuse să se vaccineze. Duminică, Vladimir Putin a estimat că Rusia va fi în măsură să renunţe la restricţiile impuse de pandemie atunci când 70% dintre adulţii ruşi vor fi vaccinaţi împotriva coronavirusului, ţintă pe care autorităţile speră să o atingă în luna august.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Preşedintele Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruşi să se vaccineze împotriva COVID-19, la mai puţin de o săptămână după ce liderul de la Kremlin s-a vaccinat şi el împotriva coronavirusului, cu uşile închise. Apelul a fost lansat în contextul în care campania de vaccinare din Rusia avansează într-un ritm lent, la aproape patru luni de la punerea în circulaţie a vaccinului Sputnik V, scrie disinfo.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata