Lavrov, în Turcia, pentru discuții privind exporturile de cereale

0 118

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a început o vizită de două zile în Turcia, unde va purta discuții privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina. În centrul negocierilor se află deschiderea unui coridor de securitate pentru navele care transportă cereale ucrainene. Turcia s-a oferit să escorteze convoaiele maritime din porturile ucrainene din Marea Neagră, care au fost blocate de ofensiva Moscovei.

Lavrov are programată o întâlnire cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru continuarea discuțiilor despre care ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a spus că au înregistrat „progrese semnificative” în ceea ce privește un posibil acord.

De la lansarea invaziei, Rusia a ocupat teritorii mari pe coasta Ucrainei, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov. Președintele rus Vladimir Putin i-a spus săptămâna trecută președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că Moscova este pregătită să colaboreze cu Ankara pentru a debloca transportul maritim.

Pe 7 iunie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Ucraina încă trebuie să-și demineze coasta pentru ca exporturile de cereale să poată avea loc. „Acest lucru va permite navelor, după ce vor fi verificate de armata noastră pentru a ne asigura că nu transportă arme, să intre în porturi, să încarce cereale și, cu ajutorul nostru, să se îndrepte spre apele internaționale”, a spus Peskov.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata