Lavrov îndeamnă Occidentul să renunţe la a mai ”demoniza” Belarusul

0 151

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a invitat joi ţările occidentale să nu-i mai demonizeze pe cei care nu sunt pe placul lor, referindu-se la condamnarea internaţională a Belarusului după deturnarea unui avion de linie al Ryanair cu scopul arestării unui jurnalist de opoziţie, relatează EFE şi Interfax.

„Insistăm ca demonizarea celor care nu sunt pe placul Occidentului să înceteze”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său gabonez, Alain-Claude Bilié-By-Nzé, la Moscova.

Liderii statelor UE au aprobat luni noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk, închizând spaţiul aerian comunitar pentru companiile din Belarus şi au cerut companiilor aeriene europene să evite să zboare peste această ţară.

Lavrov a subliniat că „autorităţile din Belarus şi-au exprimat clar din primul minut dorinţa de a se efectua o investigaţie transparentă şi deschisă, de a primi experţi internaţionali şi de a oferi toate informaţiile şi materialele necesare”.

„Colegii noştri occidentali, în special ţările baltice, se comportă într-un mod inadecvat din punct de vedere diplomatic şi chiar din punct de vedere uman”, a spus el.

Potrivit lui Lavrov, Occidentul a anunţat „zgomotos sancţiuni” şi a cerut o anchetă internaţională independentă, chiar dacă Minskul a fost primul care o propusese.

„Cerând investigarea cazului, ei au anunţat în acelaşi timp sancţiuni”, a spus şeful diplomaţiei ruse, afirmând că Occidentul s-a comportat astfel „nu doar cu această ocazie”.

Lavrov a criticat în special declaraţiile fostului preşedinte ucrainean Leonid Kravciuk, în prezent negociatorul-şef pentru Ucraina în cadrul Grupului trilateral pentru reglementarea situaţiei din Donbas (OSCE, Ucraina, Federaţia Rusă), care a subliniat că Minskul nu mai poate fi locul de desfăşurare a negocierilor pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune Ukraina 24, Leonid Kravciuk a spus că anularea zborurilor între cele două ţări şi „comportamentul dictatorial” al lui Lukaşenko împiedică organizarea de noi întâlniri ale Grupului de contact cu privire la Donbas.

„Chiar dacă este şeful delegaţiei (ucrainene), nu este la latitudinea lui să decidă cum va lucra în continuare” Grupul de contact, a spus Lavrov, reamintind că acest format a fost conceput în timpul summitului de la Minsk din februarie 2015 şi aprobat de Consiliul de Securitate al ONU.

În cursul zilei de joi, Centrul Dossier -dossier.center – o platformă media rusă de investigaţii fondată de Mihail Hodorkovski – a dat publicităţii concluziile unei anchete realizate în comun cu publicaţiile The Daily Beast şi Der Spiegel.

Conform rezultatelor acestei anchete, dispecerii aeroportului din Minsk le-au comunicat piloţilor avionului Ryanair despre prezenţa unei bombe la bord cu 27 de minute înainte de aşa-zisa primire a unui mesaj din partea Hamas pe care regimul Lukaşenko l-a invocat pentru redirecţionarea zborului.

Jurnaliştii au obţinut o copie a e-mailului presupus provenit de la reprezentanţi ai mişcării Hamas, care de altfel a dezminţit orice implicare. Mesajul venise de la utilizatorul Ahmed Yurlanov pe adresa de e-mail a aeroportului naţional din Minsk la ora 12:57, ora Belarusului, rezultând că dispecerii au informat piloţii despre presupusa ameninţare cu explozia cu 27 de minute înainte de a-l primi, potrivit dossier.center.

Ulterior, Lukaşenko a susţinut miercuri că e-mailul ar fi fost primit din Elveţia. Potrivit jurnaliştilor dossier.center, mesajul a fost trimis de la serviciul de e-mail securizat Protonmail, înregistrat în Elveţia, dar nu se poate stabili locul exact de unde a fost expediat.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata